Foto: LETA
Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu skaits, veidojot jauno padomes sastāvu, būtu jāpalielina līdz vismaz septiņiem pašreizējo piecu vietā. Savukārt, lai padomē strādātu augstākās raudzes profesionāļi, ir jāpalielina padomes pārstāvju algas.

Tā otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē sacīja pašreizējais NEPLP vadītājs Ābrams Kleckins.

Viņš piebilda, ka pašlaik NEPLP locekļa atalgojums ir pielīdzināms prokurora palīga algas apmēram, kas esot neadekvāts novērtējums.

"Lai padomē būtu patiešām kvalificēti cilvēki, tad par to ir godīgi jāsamaksā. Tas ir kauns un negods, ka cilvēki grib strādāt, bet algas dēļ atsakās nākt un pauž, ka viņus izsmies par tik mazu algu," teica Kleckins.

Pašlaik, padomē esot pieciem locekļiem, neskaitot vadītāju, bieži vien ir apgrūtināti balsojumi. Optimālais padomes locekļu skaits būtu septiņi, viņš norādīja.

Tāpat neesot skaidri noteikti padomes locekļu izvirzīšanas kritēriji, uzsvēra NEPLP locekle Dzintra Geka.

"Es arī gribētu teikt, ka, pirms aicināt pieteikties padomē, vajag saprast, ko no cilvēkiem sagaida. Pašlaik izvērtēšanas kritēriji [potenciālajiem NEPLP locekļiem] ir pārāk neskaidri," azina Geka.

"Nav skaidri saprotams, vai labāk ir iesaistīties finansistiem vai juristiem, vai tehnoloģiju speciālistiem. Ir arī jābūt speciālistiem ar skatu uz nozari nākotnē, lai nebūtu tā, ka padomes uzdevums ir tikai skatīties uz pirkstiem un medijus sodīt par kādiem likuma pārkāpumiem," klāstīja Geka.

Jau vēstīts, ka esošā NEPLP strādās ne ilgāk kā līdz nākamā gada 1.februārim. NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.
10.Saeimas atlaišanas dēļ deputāti atbalstījuši esošās padomes locekļu pilnvaru pagarināšanu.

Saskaņā ar jauno likumu NEPLP locekļus vairs nevirza partijas, bet gan Saeimas cilvēktiesību komisija, konsultējoties ar nevalstiskajām organizācijām. Vienlaikus likums neliedz kandidātus nosaukt komisijas deputātiem vai frakcijām.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija par NEPLP jaunā sastāva izvirzīšanas kārtību sāks lemt trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!