Foto: F64
Pretrunas Brāļu kapu darba laikā pagājušajā nedēļā ļāvušas Rīgas Pašvaldības policijai aizrādīt pretrunīgi vērtētā latviešu lidotāja Herberta Cukura pieminētājiem, kas kapos vēlējās nolikt ziedus, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto".

Raidījums vēsta, ka Rīgas domes noteikumi paredz - pašvaldību kapsētas, pie kurām pieder arī Brāļu kapi, vasarā strādā līdz plkst. 21.00. Taču izkārtne pie Brāļu kapu ieejas pauž, ka kapi darba dienās atverti tikai līdz plkst. 17.00. "De facto" sazvanītā Brāļu kapu pārzine apstiprinājusi, ka kapi darba dienās strādā līdz 17.00, bet arī pēc šī laika neviens ārā netiks dzīts. Savukārt telefona izziņu dienestā raidījums saņēmis informāciju, ka Brāļu kapi ir atvērti visu diennakti.

Raidījums norāda, ka neskaidrības ar Brāļu kapu darba laiku pašvaldības policijai ļauj vienu otru netīkamāku ziedu nolicēju mazliet patramdīt. Tā otrdien ap sešiem vakarā divas sabiedriskas organizācijas nāca nolikt ziedus pieminot pretrunīgi vērtēto lidotāju Herbertu Cukuru. Pašvaldības policisti labu laiku staigāja ap ziedu nolicējiem, līdz norādīja, ka ziedu noliceji veic administratīvo parkāpumu un atrodas kapsētas teritorijā pēc tas oficiciālā darba laika beigām – pēc plkst. 17.00, un lika uzrādīt personu apliecinošus dokumentus.

Rīgas Pašvaldības policijas Ziemeļu rajona pārvaldes priekšnieks Normunds Braučs intervijā "De Facto" pēc notikuša tomēr atzinis, ka nekāds pārkāpums nav noticis. Jautāts, vai pašvaldības policija saņēmusi no Drošības policijas kādu indikāciju, ka šīs organizācijas ir īpaši uzraugāmas, Braučs no atbildes izvairījies, uzsverot, ka par šo konkrēto gadījumu nekādi rīkojumi no Drošības policijas nav saņemti.

Kapteinis Cukurs ir pretrunīgi vērtēta personība - viņš bija ne tikai talantīgs lidotājs un aviācijas entuziasts, bet tiek vainots arī holokausta īstenošanā.

Aprīļa sākumā Cukura ģimene, kas patlaban dzīvo Brazīlijā, vērsās Rīgas pieminekļu aģentūrā ar ierosinājumu apbedīt latviešu aviatoru Brāļu kapos, taču šī iniciatīva izsauca pretrunīgu viedokļu gūzmu.

Rīgas pieminekļu aģentūra uz nenoteiktu laiku ir atlikusi lemšanu par Cukura apbedīšanu Brāļu kapos, jo Cukura pagātnei esot nepieciešama rūpīga izpēte, bet šo darbu vēl neviens nav uzņēmies.

Raidījums norāda, ka – ja nu kāds tomēr nolemj nolikt ziedus pie Mātes Latvijas darba dienās pēc pulksten 17.00 un ierodas kādā kuplākā ģimenes pulkā – tad ieteicams paņemt līdzi arī personu apliecinošus dokumentus. Jo nekad nevar zināt – kurš tad galu galā ir kapu īstais darba laiks - tas, ko saka telefona izziņu dienests, tas, kas rakstīts pie vārtiem, vai tas, kas rakstīts Rīgas domes noteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!