Foto: stock.xchng
Saeima ceturtdien bez debatēm nodeva komisijām valdības sagatavotos grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz - lai visi atbildīgie dienesti varētu piekļūt vienotajai informācijas sistēmai par dažādiem riska faktoriem pakļautajiem bērniem, likumā noteiks Nepilngadīgo personu atbalsta sistēmas izveidošanas un izmantošanas kārtību.

Grozījumi paredz radīt tiesisko pamatu Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas izveidei un darbības nodrošināšanai. Sistēmas darbību noteiks Ministru kabineta noteikumi.

Grozījumu autori norāda, ka sistēma ļaus atbildīgajiem dienestiem operatīvi iegūt informāciju un sadarboties, lai novērstu nepilngadīgo personu noziegumus un pasargātu bērnus no noziegumiem.

Šobrīd valstī nav vienotas informācijas sistēmas par bērniem, kas nonākuši policijas vai citu dienestu, piemēram, sociālo iestāžu, redzeslokā antisociālo aktivitāšu, mācību iestāžu neapmeklēšanas vai noziegumu un pārkāpumu dēļ. Katra iestāde vai dienests uztur savu datu bāzi, dažas no tām pat nav datorizētas. Turklāt nav noteikts informācijas apmaiņas mehānisms un sadarbība starp iesaistītam iestādēm.

Jaunā sistēma apkopos datus par bērniem, kas izdarījuši likumpārkāpumus, klaiņo, dzīvo sociāli nelabvēlīgos un bīstamos apstākļos. Tā būs pieejama visiem atbildīgajiem dienestiem.

Vēl 2009.gadā Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs iecerējis Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas izveidi un ar ES līdzekļu palīdzību jau pērn uzsācis darbu pie tās.

Kopumā sistēmas ieviešanai vairāku gadu laikā būs nepieciešams 437 451 lats, no kuriem 325 239 lati - ārvalstu finanšu palīdzība, bet 112 212 lati – valsts budžeta līdzekļi. 2010.gadā izdevumi šī projekta īstenošanai bija 109 003 lati, no kuriem ārvalstu finanšu palīdzība – 83 753 lati.

Grozījumu autori norāda, ka vidēji gadā Valsts policijas nepilngadīgo lietu inspektoru uzskaitē nonāk aptuveni 2000 bērnu, savukārt Valsts probācijas dienests gada laikā strādā ar aptuveni 1500 nepilngadīgām personām. Saskaņā ar Bāriņtiesas informāciju 2009.gadā 1657 bērnu vecākiem atņemtas aprūpes tiesības, savukārt tikai Rīgas sociālie dienesti ik gadu strādā ar vairāk nekā 4000 bērnu.

2009.gadā noziedzīgos nodarījumos cietuši 1238 nepilngadīgie. 154 bērni cietuši no cietsirdības un vardarbības, 171 bērns cietis no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, 82 bērniem nodarīti miesas bojājumi, savukārt 311 bērni cietuši no zādzībām vai laupīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!