Foto: LETA
Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs Andris Šķēle bijis tas, kurš politiskās apvienības "Par labu Latviju" (PLL) uzņēmējiem no tautas kustības PLL piedāvājis nedeleģēt savus pārstāvjus politiskās apvienības valdē, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" apgalvoja pats politiķis.

"Lai noņemtu jebkādas spekulācijas, es varu izstāstīt, ka vakardien (pirmdien PLL valdes sēdē) tas es biju, kas piedāvāja uzņēmējiem, ņemot vērā viņu ikdienas aizņemtību, (…) ka varbūt viņiem ir lietderīgi tomēr koncentrēties vairāk uz savām saimnieciskajām, savām biznesa lietām," sacīja Šķēle.

Viņš skaidroja, ka PLL Saeimas frakcijas politiķi pieaicināšot "attiecīgā profila uzņēmējus" brīžos, kad tiks lemts par konkrētai nozarei būtiskiem jautājumiem. "Nav viņiem ne laika, ne arī varbūt pat intereses visos plašā profila jautājumos, sākot ar izglītību un beidzot ar lauksaimniecību, dienas režīmā strādāt ar politiskām iniciatīvām," skaidroja PLL frakcijas deputāts.

Šķēle uzskata, ka astoņi PLL deputāti ir pietiekams skaits, '"lai mūsu iniciatīvas nepaliktu nepamanītas". "Uzņēmēji, to apsverot, atzina šo par racionālu veidu – tiklīdz mēs lemsim par lauksaimniecības jautājumiem, nāks lauksaimnieku uzņēmēji," klāstīja Šķēle, skaidrojot, ka identiski notiktu arī būvniecības un enerģētikas jomā.

Viņš uzsvēra, ka tas būtu racionālāk nekā tas, ka katru nedēļu kopā sanāk uzņēmēji, "kam ir atbildība par tūkstošiem darbinieku," kas tiktu nodarbināti ikdienas rutīnas darbā.

Kā vēstīts, pirmdien tautas kustība PLL nolēma, ka nedeleģēs savus pārstāvjus politiskās PLL valdei, līdz ar to tajā darbosies tikai pieci valdes locekļi un pagaidām nebūs arī valdes priekšsēdētāja, jo līdzšinējais – eksprezidnets un Saeimas deputāts Guntis Ulmanis – nolēmis no šī amata atkāpties. Neoficāli zināms, ka kā pretendents valdes priekšsēdētāja amatam bija nolūkots LPP/LC pārstāvošais uzņēmējs Ivars Kalvišķis, tomēr plāns neesot izdevies.

Politiskās apvienības PLL valde pirmdien nolēma samazināt valdes locekļu skaitu līdz septiņiem un par PLL valdes priekšsēdētāju ievēlēt kādu no tautas kustības PLL jeb "uzņēmēju bloka" pārstāvjiem, tomēr pēc uzņēmēju "kurvīša" valdes sastāvs būs vēl mazāks - PLL valdē turpmāk būs pārstāvēti piecu politisko partiju līderi – Ainārs Šlesers no LPP/LC, Andris Šķēle no Tautas partijas, Edvīns Bartkevičs no partijas "Ogres novadam", Mečislavs Vēveris no partijas "Latgales tauta" un "Vienota Rēzekne" pārstāvis Jurijs Petkevičs.

Portāls "Delfi" novēroja, ka politiskās apvienības PLL valdes sēdē bija ieradušies tikai daži uzņēmēju pārstāvji, redzamākais no tiem - "Itera Latvija" valdes priekšsēdētājs Juris Savickis. Šlesers žurnālistiem atzina, ka vairāki uzņēmēju deleģētie PLL valdes locekļi atteikušies turpināt darbu, piemēram, "Skonto Būves" prezidents Guntis Rāvis un uzņēmējs Atis Sausnītis.

Iepriekš PLL valdē bija 14 biznesa un politikas pārstāvji. No Tautas kustības valdē deleģēti uzņēmēji Aivars Ločmelis, Aleksandrs Milovs, Guntis Rāvis, Atis Sausnītis, Juris Savickis un Aleksejs Šeiņins. TP valdē pārstāv Šķēle un Mārtiņš Zemītis, savukārt LPP/LC – Šlesers un Normunds Teteris. Partijas "Vienota Rēzekne" pārstāvis valdē ir Petkevičs, politiskās partijas "Ogres novadam" pārstāvis – Bartkevičs, savukārt partijas "Latgales Tauta" pārstāvis – Vēveris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!