Foto: Valsts kanceleja
Siguldas tiesa diviem maluzvejniekiem piespriedusi pēdējo gadu laikā bargāko sodu par veikto maluzvejniecību, informēja Valsts vides dienesta (VVD) Jūras un iekšējo ūdens pārvaldes Rīgas sektora vadītājs Andris Strautiņš.

Divu gadu cietumsodu Siguldas tiesa piespriedusi maluzvejniecībā apsūdzētajam Jānim Līvmanim un Edvīnam Lapiņam, kuri pagājušā gada 20.martā ar elektrozveju Gaujā bija nozvejojuši 54 lašveidīgās zivis.

Tiesa abiem apsūdzētajiem noteikusi brīvības atņemšanu uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas, sodu skaitot no aizturēšanas brīža. Tai pat laikā abiem maluzvejniekiem jāsedz zivju resursiem nodarītais zaudējums 16 320 latu apmērā.

Strautiņš uzsvēra, ka pēdējo 20 gadu laikā šis ir pirmais gadījums, kad ar pirmās tiesas lēmumu maluzvejniekiem tiek piespriesta reāla brīvības atņemšana. Līdz šim tiesu prakse bijusi tāda, ka vainīgajām personām tika piespriests 20 stundu vai 30 stundu piespiedu darbs.

Siguldas tiesas lēmums ir pirmās instances lēmums, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā.

VVD pārstāvis pieļāva iespēju, kā šāds tiesas lēmums spēs atbaidīt maluzvejniekus, jo šāds spriedums parāda, ka arī par šādiem pārkāpumiem var piemērot cietumsodu.

Kā pastāstīja Strautiņš, pagājušajā gadā inspektori no Vangažu iedzīvotājiem saņēma informāciju par to, ka Gaujā divas personas nodarbojas ar maluzvejniecību, savus lomus iegūstot ar elektrozvejas palīdzību, ko vēlāk turpat Vangažos arī tirgo. Inspektori regulāri sāka pie Gaujas patrulēt līdz abus maluzvejniekus aizturēja, kad tie jau ar lielu daudzumu elektrozvejas laikā iegūtu lašveidīgo lomu no Gaujas devās mājup. Pie aizturētajām personām tika atrastas 54 lašveidīgās zivis, elektrozvejas aparāts un gumijas laivas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!