Valdība otrdien atbalstīja aizliegumu bērniem līdz 18 gadu vecumam apmeklēt solārijus.

Ministrijas izstrādātajos noteikumos par kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojuma higiēnas un nekaitīguma prasībām paredzēts aizliegt sniegt solāriju pakalpojumus patērētājiem, kas jaunāki par 18 gadiem, izņemot gadījumus, ja persona uzrāda ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu, ka tās veselības stāvoklis ir atbilstošs pakalpojuma saņemšanai. Ģimenes ārsta izziņa un dermatologa izziņa būs derīga sešus mēnešus.

Ministrija skaidro, ka jauniešu āda ir jutīgāka pret ultravioletā (UV) starojuma ietekmi nekā pieaugušajiem un, jo agrāk organisms tiek pakļauts UV starojuma ietekmei, jo vairāk palielinās risks saslimt ar ādas vēzi.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2010.gada sākumā bērnu skaits bija 452 897, tomēr nav zināms bērnu skaits, kas izmanto kosmētiskā iedeguma pakalpojumus.

Pašlaik solārijiem nav noteiktas nekādas higiēnas prasības, norāda ministrija. Solāriju pakalpojumus Latvijā izmanto plaši, tomēr bieži netiek nodrošinātas minimālās higiēnas prasības klientiem un viņiem nav pieejama informācija par UV starojuma ietekmi uz veselību, kā arī trūkst attiecīgi apmācīta personāla, lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu, līdz ar to palielinās risks patērētāju veselībai.

Noteikumu projektā paredzēts arī iekļaut prasību, ka UV iekārtas radītais maksimālais efektīvais UV starojuma līmenis nepārsniedz 0,3 vatus uz kvadrātmetru. VM atzīst, ka daļai sauļošanās pakalpojumu sniedzēju būs jāuzlabo ultravioletā starojuma iekārtas, nomainot lampas, kam ir nepieciešami papildus resursi. Lai būtu iespējams šo prasību ieviest dzīvē, tiek noteikts pārejas periods līdz 2011.gada 1.janvārim.
Ministrija valdībai iesniegtajos dokumentos norāda, ka katru gadu pasaulē diagnosticē 2-3 miljonus ādas vēža gadījumu, tai skaitā 132 000 melanomas gadījumu. Latvijā katru gadu vidēji ir līdz 200 saslimšanas gadījumiem ar ļaundabīgām ādas melanomām. Pēdējo 10 gadu laikā saslimstībai ir tendence palielināties – 90. gadu beigās bija ap 60-70 saslimšanas gadījumiem, ziņo ministrija.

No katriem trīs vēža gadījumiem viens ir ādas vēzis, un lielākā daļa šo gadījumu tiek saistīti ar UV starojuma pārmērīgu iedarbību. Pētījumi Zviedrijā un Norvēģijā parāda, ka ļaundabīgās melanomas risks diezgan ievērojami pieaug sievietēm, kuras regulāri apmeklē solārijus.
VM arī informē, ka vairākās valstīs nacionālajā likumdošanā ir arī noteikti ierobežojumi solāriju pakalpojumu izmantošanai personām, kas jaunākas par 18 gadiem un prasības klientu informēšanai, piemēram, Vācijā, Nīderlandē, Somijā un citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!