Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) uzskata, ka valsts funkciju audita ziņojums atspoguļo ideju "par vienas dienas saimniekošanu, nevis mērķtiecīgu rīcību, lai ilgtermiņā efektivizētu valsts funkcijas", portālu "Delfi" informēja Vides ministrija.

Arī Vējonis audita ziņojumu dēvē par nekompetentu, neprofesionālu un uzskata, ka tas "virzīts uz vides aizsardzības sistēmas iznīcināšanu".

"Vēl vairāk ietaupīt uz vides aizsardzības rēķina var tikai atsakoties no būtisku funkciju pildīšanas. Tas nav iespējams, jo citādi tiktu uzsākta vides aizsardzības sistēmas iznīcināšana. Jau tagad no vairākām funkcijām esam atteikušies, vai samazinājusī to pildīšanu līdz kritiskam līmenim. Tā rezultātā, piemēram, palielinās maluzvejniecība, jo nevaram nodrošināt pietiekamu inspektoru skaitu, kā arī riskējam saņemt bargas sankcijas no ES par atsevišķu funkciju nepietiekamu pildīšanu," pauž Vējonis.

Arī vides ministrs uzskata, ka auditori neņēma vērā to, ka Vides ministrija "jau ir veikusi drastisku optimizāciju un ietaupījumus. Turklāt vide un kultūra pilnīgi automātiski šajā ziņojumā ir "ievērtētas" kā nozares, kuras "pelnījušas" vislielāko finanšu samazinājumu".

Vējonis uzskata, ka par "darba grupas nekompetenci liecina izvēlētās vērtību skalas mehāniska piemērojamība visu funkciju izvērtēšanai un līdz ar to mehāniska samazināšanas koeficienta piemērošana", neņemot vērā reālo situāciju, jo Vides ministrijā jau tagad vairāki darbinieki pilda vairākas funkcijas.

"Šī audita gatavošanā ir lieki izšķiests laiks un nauda, jo tā sagatavošanas procesā darba grupa organizēja neskaitāmas tikšanās, pieaicinot ministrijas speciālistus, kuri sniedza kompetentu viedokli par reālajiem apstākļiem, tomēr gala ziņojumā nozares speciālistu viedoklis vispār netiek atspoguļots un ņemts vērā," teikts ministra paziņojumā.

Funkciju audita ziņojumā piedāvāts Vides ministrijā ietaupīt 163 973 latu jeb 7,7% no 2011.gada bāzes finansējuma.

Jau ziņots, ka portāla "Delfi" rīcībā esošie Funkciju izvērtēšanas darba grupas priekšlikumi liecina - valsts funkciju auditoru priekšlikumos budžeta konsolidācijai ietilpst gan piedāvājums maksāt ģimenes pabalstus tikai trūcīgajiem, gan iedzīvotājiem kompensēt lētākus medikamentus, gan vērienīgi reorganizēt iekšlietu sistēmu, ietaupot vairākus miljonus latu, gan atteikties no lidostas "Rīga" dotēšanas.

Valsts funkciju auditori sagatavotajos priekšlikumos saskata iespēju ietaupīt 79,3 miljonus latu. Priekšlikumi, kā to izdarīt izraisīja jau vairāku ministriju sašutumu. Nemierā ar priekšlikumiem ir Veselības, Iekšlietu, Kultūras un Aizsardzības ministrija, arī Satiksmes un Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!