Latvijas televīzijai
Latvijas radio
atklāta vēstule par priekšvēlēšanu debatēm. Š.g. 12. augustā plašākai sabiedrībai tapa zināms, ka gan Latvijas radio, gan Latvijas televīzijā tiks organizētas priekšvēlēšanu debates. Tā ir ļoti apsveicama ziņa, jo iespēja iepazīt deputātu kandidātus vārdu cīņās ir vajadzīga un svarīga daudziem pilsoņiem, faktiski – visiem, kuri taisās balsot ar prātu, piedomājot. Tomēr publiskotie debašu plāni manī rosināja pārdomas par to nepilnībām, kuras, ar cerību uz uzlabojumiem, šeit vēlos izklāstīt.

Pirmkārt, apšaubāma šķiet socioloģisko aptauju rezultātu izmantošana par kritēriju uzaicināšanai/neuzaicināšanai uz debatēm. Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 6. pantu „Saeimu ievēlē vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās." Tātad sabiedriska, valsts finansēta plašsaziņas līdzekļa rīkošanās par labu noteiktam sarakstu lokam, neatkarīgi no atsijāšanas kritērijiem, nonāk pretrunā ar Satversmi - tie saraksti, kuru pārstāvjiem tiek liegta iespēja piedalīties debatēs, tiek apzināti nostādīti nevienlīdzīgās pozīcijās attiecībā pret pārējiem. Turklāt socioloģiskie pētījumi ir ļoti nosacīti, to rezultāti bieži vien atšķiras atkarībā gan no pasūtījuma izpildītāja, gan diemžēl arī no pasūtītāja. Ņemot vērā to, ka Saeimas vēlēšanām reģistrēti tikai 13 saraksti, debates ar visu sarakstu pārstāvjiem ir iespējams noorganizēt arī no tehniskā viedokļa.

Otrkārt, pārsteidz tas, ka debates plānots organizēt tikai pirmajās - latviskajās -programmās. Gan radio, gan televīzijai ir programmas krievu valodā (LR4 un LTV7), tomēr par debatēm tajās nekas netiek ziņots. Tādējādi krievvalodīgie Latvijas pilsoņi tiek atstumti no sabiedriskajiem procesiem un izstumti ārpus vēlēšanu informatīvās telpas. Tas, savukārt, veicina to neinformētību par kandidātu sarakstiem un līdz ar to arī samazina iespēju, ka šie ļaudis balsos pārdomāti.

 Tāpēc lūdzu:

1) papildus priekšvēlēšanu debatēm LR1 un LTV1 programmā latviešu valodā, paredzēt arī debates LR4 un LTV7 programmā krievu valodā;

2) veidot visas debates tā, lai visiem 13 kandidātu sarakstiem būtu vienādas iespējas piedalīties un klāstīt savus uzskatus un programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!