Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien izsludināts Tieslietu ministrijas (TM) un Valsts probācijas dienesta (VPD) speciālistu izstrādāts Ministru kabineta noteikumu projekts kārtībai, kādā Valsts probācijas dienests (VPD) organizē audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa "sabiedriskais darbs" izpildi.

Kā teikts noteikumu projekta anotācijā, jaunā kārtība izstrādāta, lai panāktu kvalitatīvāku un vienotu sabiedriskā darba izpildes organizēšanu visā Latvijā.

Kā informēja TM preses pārstāve Laura Pakalne, sabiedriskā darba izpildes kārtība pēc būtības papildināti ar virkni normu, kas attiecas uz trešajām personām. Noteikumos atrunāti vairāki jautājumi, kas līdz šim nebija reglamentēti normatīvajos aktos. Proti, plānots noteikt informācijas apjomu dokumentiem sabiedriskā darba izpildes organizēšanas jomā, detalizētu VPD amatpersonas rīcību, organizējot sabiedrisko darbu, kā arī darba grafika sastādīšanas un sabiedriskā darba izpildes kontroles kārtību.

Normatīvā akta projektā noteikts, ka amatpersona, izvēloties darba devēju, varēs ņemt vērā probācijas klienta sodāmību, jo būtiski ir izvērtēt izdarīto pārkāpumu, norīkojot veikt sabiedrisko darbu konkrētā darba vietā.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesību jomu, būs noteikts darba laika ilgums vienā dienā un nedēļā, ņemot vērā, vai probācijas klients strādā vai mācās. Tāpat plānots palielināt dienā un nedēļā veicamo sabiedriskā darba stundu skaitu.

Iecerēts arī reglamentēt probācijas klienta rīcību gadījumā, ja viņš sabiedrisko darbu neveiks slimības vai citu viņam svarīgu iemeslu dēļ.

Patlaban noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Ekonomikas, Iekšlietu, Labklājības, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijām, Latvijas Pašvaldību savienībai un Nacionālajai trīspusējās sadarbības padomei. Lai noteikumi varētu stāties spēkā, tie būs jāpieņem valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!