Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcija ir iesniegusi izskatīšanai Saeimā grozījumus, kas ļautu administratīvo pārkāpumu gadījumos administratīvo arestu aizstāt ar jaunu soda veidu - piespiedu darbu, informē partijas pārstāvis Rolands Pētersons.

"Tēvzemiešu" piedāvātie grozījumi paredz, ka administratīvo darbu pēc tiesneša ieskatiem piemēro kā arestam alternatīvu soda veidu tādu administratīvo pārkāpumu gadījumos kā, piemēram, atkārtota braukšana bez vadītāja tiesībām, braukšana dzērumā, sīkais huligānisms, tirdzniecība neatļautās vietās, nelikumīga alkoholisko dzērienu izgatavošana, sapulču, gājienu un piketu kārtības pārkāpšana, kūlas dedzināšana, atkārtota atrašanās sabiedriskā vietā tādā reibuma stāvoklī, kas aizskar cilvēka cieņu un tamlīdzīgi.

Likumu grozījumi paredz, ka piespiedu darba izpildi organizē Valsts probācijas dienests un darbs notiek attiecīgajā pašvaldībā. Pašvaldība nosaka tās teritorijā prioritāros sabiedrībai nepieciešamos darbus, kuros nodarbināmi administratīvi sodītie. Maksimālais piespiedu darba termiņš ir sešdesmit stundas un tas notiek no administratīvi sodītā pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā. Gadījumā, ja administratīvi sodītais ļaunprātīgi izvairās no piespiedu darba, tiesa neizciesto sodu aizstāj ar administratīvo arestu, četras darba stundas rēķinot kā vienu darba dienu.

TB/LNNK frakcija uzskata, ka šī likumdošanas iniciatīva ļautu daudzos gadījumos ietaupīt valsts līdzekļus ar administratīvo arestu saistīto izdevumu segšanai, dotu labumu pašvaldībām to teritoriju uzkopšanā, kā arī paplašinātu iespēju par izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem piespriest adekvātāku sodu. Sodītajiem tiktu dota iespēja vienlaikus izciest sodu un turpināt strādāt algotu darbu, uzturēt ģimeni, saglabāt karjeru un tamlīdzīgi.

Partija norāda, ka Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins un Valsts probācijas dienesta priekšnieks Aleksandrs Dementjevs iepriekš konceptuāli pauduši atbalstu TB/LNNK idejai administratīvā soda veidus papildināt ar piespiedu darbu, taču uzsvēra, ka izmaiņu īstenošanai ir nepieciešams papildus finansējums Valsts probācijas dienestam.

Tādēļ TB/LNNK iesniegtie likumu grozījumi paredz to spēkā stāšanos no nākamā gada 1. janvāra. Tas ļautu nākamā gada valsts budžeta ietvaros paredzēt nepieciešamo finansējumu Valsts probācijas dienestam administratīvā piespiedu darba organizēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!