Foto: AFP/Scanpix
Atsevišķos solārijos Latvijā ultravioletais (UV) starojums ir spēcīgāks par pusdienlaika sauli pie ekvatora un var nodarīt nopietnu kaitējumu veselībai, liecina Eiropas Komisijas finansēta pētījuma rezultāti.

Pētījumā konstatēts, ka katras septītās "saules mašīnas" radītais UV starojums pārsniedz normu – 0,3 W/m2. Latvijā UV starojuma stiprums tika mērīts 11 solāriju iekārtām, un visos gadījumos tas vairākas reizes pārsniedza normu.

Pētījuma laikā uzraudzības organizācijas 10 dalībvalstīs no 2008. gada septembra līdz 2009.gada septembrim pārbaudīja vairāk nekā 500 solārija iekārtu, konstatējot trīs galvenās problēmas. Proti, katra septītā iekārta radīja pārāk spēcīgu UV starojumu, patērētāji netika iepazīstināti ar UV starojuma radītajiem riskiem, turklāt nepilngadīgiem sauļoties gribētājiem šāda iespēja netika liegta, un uz iekārtām nebija atrodama informācija par UV starojuma kaitīgo ietekmi.

Minētā norma – 0,3 W/m2 – atbilst ļoti spēcīgai saules gaismai, proti, dabīgai pusdienlaika saulei pie ekvatora. Tik stiprs starojums būtiski palielina apdegumu, straujas ādas novecošanas un ādas vēža risku.

Kopš šā gada 1.janvāra, kad stājās spēkā solāriju regula, dalībvalstu pienākums ir rūpēties, lai solāriji atbilstu noteiktajām drošības prasībām.

Veicot pētījumu Latvijā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pērn arī noskaidroja, ka 93% pārbaudīto solārija pakalpojumu sniegšanas uzņēmumu nav pārliecinājušies par ierīces radīto starojuma līmeni.

Pavisam pētījums tika veikts 10 dalībvalstīs – Latvijā, Beļģijā, Kiprā, Čehijā, Vācijā, Dānijā, Somijā, Ungārijā, Nīderlandē un Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!