Valsts probācijas dienests (VPD) pērn organizējis 745 izlīguma procesus, un 39% gadījumu tie slēgti par smagiem noziegumiem, informē dienests.

VPD izlīgumus sāka organizēt 2005.gadā un togad tika organizēts 51 izlīgums, 2006.gadā – 251 izlīgums, 2007.gadā – 744 izlīgumi un 2008.gadā – 1140 izlīgumi. Savukārt pērn, salīdzinot ar 2008.gadu, VPD organizēto izlīgumu skaits samazinājies par 30% un organizēti 745 izlīgumi.

39% gadījumu pērn VPD organizēti izlīgumi lietās par smagiem noziegumiem, 33% – par mazāk smagiem noziegumiem, 20% – par kriminālpārkāpumu un 8% – par sevišķi smagiem noziegumiem. Kā smagi noziegumi vairākumā gadījumu tiek klasificēta laupīšana, laupīšana grupā, smagu miesas bojājumu nodarīšana un pavešana netiklībā.

Izlīgums ir brīvprātīgs sarunu process, kurā piedalās cietušais un persona, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, un kuru vada neitrāla persona – VPD apmācīts un sertificēts starpnieks. Starpnieks ir īpaši konfliktu risināšanā apmācīta persona, kura izlīguma procesā palīdz uzturēt starp iesaistītajām pusēm konstruktīvas sarunas, neiesakot risinājumu, nevienu netiesājot, ievērojot konfidencialitāti un neitralitāti. Šīs pieejas mērķis ir sniegt iesaistītajām pusēm iespēju pārrunāt noziedzīgā nodarījuma radītās sekas, lai mazinātu to ietekmi uz viņu dzīvi nākotnē. Izlīgums var būt par iemeslu kriminālprocesa izbeigšanai vai tiesa to var ņemt vērā, nosakot sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!