Foto: DELFI
Pēc īpašām apmācībām zemessargus, īpaši Latvijas reģionos, plāno iesaistīt arī policejisku funkciju veikšanā, to piektdien pēc sadarbības līguma starp Zemessardzi un Valsts policiju parakstīšanas sacīja Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins.

Pēc Voina teiktā, zemessargus varētu iesaistīt dažādos reidos, piemēram, apkarojot nelegālā alkohola ražošanu un tirgošanu, kā arī sezonas laikā, kad notiek aktīva maluzvejniecība. Tāpat zemessargi varētu sadarboties ar iecirkņu inspektoriem reģionos, kā arī ar pašvaldībām.

Lai varētu daļēji pildīt šīs policejiskās funkcijas, zemessargiem būs jāiziet īpaša apmācība. To organizēs Valsts policijas koledža, kura jau katrā Latvijas reģionā ir izveidojusi pa klasei, kur zemessargi varēs apgūt juridiskās nianses.

Zemessardzes komandieris pulkvedis Juris Zeibārts sacīja, ka šo padziļināto apmācību būtu gatavi iziet aptuveni 500 brīvprātīgie, taču pārējie zemessargi tāpat kā līdz šim turpinās sadarbību ar Valsts policiju citu uzdevumu izpildē, piemēram, pazudušu personu meklēšanā.

Pēc līguma parakstīšanas gan iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), gan aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) atzina, ka jau līdz šim abu dienestu sadarbība ir ritējusi ļoti veiksmīgi un šis līgums tikai formalizē šīs attiecības.

Mūrniece uzsvēra, ka situācijā, kad ir grūti, ir citam citu jāatbalsta un šis sadarbības modelis ir tam lielisks piemērs. Viņa arī pieļāva, ka abi dienesti savstarpēji varētu viens otram palīdzēt ar materiāli tehniskajiem līdzekļiem.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada novembra beigās vēl toreizējais iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) un aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP), klātesot toreizējam Valsts policijas priekšniekam ģenerālim Aldim Lieljuksim un pašreizējam Zemessardzes komandierim pulkvedim Jurim Zeibārtam, panāca politisku vienošanos par to, ka mēneša laikā tiks apzināts funkciju apjoms, juridiskais regulējums un nepieciešamās apmācības, lai zemessargi jau tuvākajā laikā varētu ciešāk iesaistīties policistu darbā sabiedriskās kārtības nodrošināšanas un noziedzības apkarošanas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!