Sodu reģistrā turpmāk varētu tikt iekļautas arī ziņas par personai veiktajām alkohola koncentrā­cijas, kā arī narkotisko un citu apreibinošo vielu iespaida konstatēšanas pārbaudēm, - paredz ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē iesniegtie grozījumi Sodu reģistra likumā.

Iekšlietu ministrijā informē, ka izstrādāto grozījumu galvenais mērķis ir nodrošināt vienotu ziņu uzskaiti par personai veikto alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes konstatējošām pārbaudēm, ko noteikusi Valsts policija, Pašvaldības policija, Valsts robežsardze vai Valsts probācijas dienests.

Kā skaidro projekta izstrādātāji, tādējādi administratīvi sodītajām personām samazinātos iespējas izvairīties no pārbaužu izdevumu atlīdzināšanas valstij, jo katra pārbaude maksā vairākus desmitus latu, taču lielā darba apjoma un līdzšinējās uzskaites nepilnību dēļ ne vienmēr policistiem bija iespējams iztērēto budžeta naudu no vainīgajiem vēlāk piedzīt.

Ja valdība un Saeima apstiprinās sagatavotos likumgrozījumus, turpmāk šo pārbaužu izdevumu apmaksu kontrolēs vienotā automatizētā sistēmā, kurā pārbaudes veicējiem tiešsaistes režīmā būs jāiesūta informācija gan par pašu pārbaudes veidu, gan personas stāvokli, konstatēto promiļu daudzumu, izmaksām un citām saistītām ziņām.

Sodu reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kuru lietojot tiek nodrošināta kriminālprocesam un administratīvās atbildības noteikšanai nepieciešamās informācijas aprite. Tajā tiek apkopota, apstrādāta un glabāta informācija par personām, kuras ir aizturētas, tiek turētas aizdomās vai apsūdzētas, notiesātas, attaisnotas, pret kurām ir izbeigts kriminālprocess, kā arī par personām, kurām piemēroti administratīvie sodi vai piespiedu ietekmēšanas līdzeklis.

Reģistra pārzinis un turētājs ir Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!