Valdība piektdien taupības nolūkos nolēma, ka līdz 2013.gadam Valsts probācijas dienests nekontrolēs no kriminālatbildības nosacīti atbrīvoto personu uzvedību.

Krimināllikums paredz no kriminālatbildības nosacīti atbrīvotajām personām obligātu uzvedības kontroli, ko īsteno Valsts probācijas dienests. Saskaņā ar dienesta statistiku 1.janvārī tajā bija 512 patstāvīgi aktīvie klienti, kuri ir jāuzrauga. Kopā Valsts probācijas dienestā 2008.gadā bija 871 uzraugāmie klienti, bet aktīvi tiek strādāts tikai ar tiem klientiem, kuriem prokurors uzlicis noteiktus pienākumus, proti, ar aptuveni 400 klientiem. Šo personu uzraudzībā tiek tērēti valsts budžeta līdzekļi. Atsakoties no personu uzraudzības, tiks ieekonomēti budžeta līdzekļi.

Pārejas noteikumos tiek paredzēts, ka personu, par kurām pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, uzvedības kontroli Valsts probācijas dienests neveic līdz 2012.gada 31.decembrim.

Vienlaikus paredzēts, ka personu, kuras nosacīti no kriminālatbildības atbrīvotas līdz 2009.gada 1.jūlijam, uzraudzību pabeidz Valsts probācijas dienests.

Tiek paredzēts sašaurināt gadījumus, kad var pieprasīt izvērtēšanas ziņojumu, proti, prokurors un tiesa līdz 2012.gada 31.decembrim pieprasa un Valsts probācijas dienests sniedz izvērtēšanas ziņojumu tikai par tām personām, kas izdarījušas smagu vai sevišķi smagu noziegumu un ja izdarītais noziegums saistīts ar vardarbību vai vērsts pret dzimumneaizskaramību vai tikumību, vai ja izdarītais noziedzīgais nodarījums vērsts pret nepilngadīgo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!