Aizkraukles rajona tiesa piespriedusi 21 gadus vecajam vīrietim 250 stundu piespiedu darbu par zelta gredzena zādzību un mēģinājumu no veikala iznest šņabi par to nesamaksājot, ziņo “Staburags”.

”Visas zādzības izdarīju alkohola reibumā, skaidrā nekas tāds nenotiktu. Mazāk vajag dzert!” tā uz tiesas jautājumu par triju zādzību motīviem atbildēja 21 gadu vecais Arnis.

Pagājušā gada novembrī jaunietis diskotēkas laikā Aizkraukles pagasta kultūras namā blakussēdošajam nepilngadīgajam Aleksandram lūdzis parādīt roku ar zelta gredzenu. Kad Aleksandrs parādījis, Arnis no viņa labās rokas rādītājpirksta kāroto mantu novilcis un vairs nav atdevis. Gredzena vērtība ir 120 latu. Nepilngadīgā mātei Arnis gan vairākkārt solījis samaksāt kompensāciju, taču līdz tiesas dienai tas tomēr nebija izdarīts.

Šīgada martā veikalā ”Maxima” Aizkrauklē, Skolas ielā 6, puisis mēģināja nozagt degvīna ”Moskovskaja” 0,7 litru pudeli par 5,29 latiem, to ieliekot virsjakas iekšpusē. Pie izejas pudeli gan nācās atdot apsargam. Pēc divām dienām Arnis no tā paša veikala mēģināja iznest jau divas degvīna ”Moskovskaja” pudeles, arī ieliekot virsjakas iekšpusē. Aiz kasēm guvumu tomēr atkal nācās atdot apsargam, taču viena pudele izkrita un saplīsa. SIA ”Maxima Latvija” tiesībsargiem nodeva divus videoierakstus un pieprasīja jaunietim atlīdzināt zaudējumus par saplēsto pudeli — 5,29 latus.

Saskaņā ar Krimināllikuma 180. panta otro daļu par atkārtoti izdarītu zādzību soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudassodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām. Ņemot vērā, ka jaunietis agrāk nav sodīts, izdarīto atzīst un nožēlo, nodarījumam nav arī smagu seku, prokurore par pietiekamu uzskatīja 280 stundu piespiedu darbu, piedzenot zaudējumus. Jaunietis gan lūdza noteikt mazāku nostrādājamo stundu skaitu, jo nevarēšot šādu sodu savienot ar tiešo darbu, bet tiesa paskaidroja, ka piespiedu darbu varēs veikt no algotā darba brīvajā laikā, vienojoties ar Valsts probācijas dienesta pārstāvjiem. Ja piespiedu darbs tomēr netiks sākts, Valsts probācijas dienests lūgs to aizstāt ar arestu.

Aizkraukles rajona tiesa ņēma vērā to, ka Arnis vaļsirdīgi atzinās visās trijās zādzības epizodēs un izteica gatavību zaudējumus labprātīgi atlīdzināt. Pēc jaunieša teiktā, viņš tagad atkal strādājot bruģēšanas darbos un naudu varēšot nopelnīt un atdot. Kamēr nav saņemta pirmā alga, viņš dzīvojot mātes apgādībā.

Aizkraukles rajona tiesa nolēma jaunietim piemērot 250 stundu piespiedu darbu un piedzīt zaudējumus. Līdz sprieduma spēkā stāšanās dienai gan ir iespēja zaudējumus atlīdzināt labprātīgi — tas noteikti būs lētāk nekā tad, ja pie darba ķersies tiesu izpildītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!