Kultūras ministra pienākumu izpildītājs, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns parakstījis rīkojumu par komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vietas "Stūra mājas" iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, portālu "Delfi" informēja ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

imageVieta kartē

Ēka Rīgā, Brīvības ielā 61 ir starptautiskā un Latvijas mērogā nozīmīga vēsturiska vieta, informē ministrijā. "Tā ir unikāls objekts, kurā glabājas plašs liecību klāsts par notikumiem, kas saistās ar PSRS okupācijas politiskajām represijām un izdarītajiem noziegumiem pret cilvēci," teikts ministrijas izplatītajā informācijā.

"Latvijas tautas apziņā šī vieta un apzīmējums "Stūra māja" saistās ar traģiskiem notikumiem. Latvijā nav otra šāda veida objekta, kas jau patreizējā veidolā var kalpot kā vēstījums nākamajām paaudzēm un brīdinājums, lai šādi noziegumi neatkārtotos," savu lēmumu pamato Zalāns.

Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauta daļa no ēkas Brīvības ielā 61 pirmā stāva un pagrabstāva, un tai pieguļošā teritorijā esošie divi iekšpagalmi un caurbrauktuve.

Ēka Brīvības ielā 61 laika posmā līdz 1940.gada rudenim darbojās Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija, Sabiedrisko lietu ministrija, kā arī Valsts Robežsardze. No 1940.gada novembra līdz 1941.gada decembrim ēkā darbojās Latvijas PSR Iekšlietu Tautas komisariāta Valsts drošības komiteja, kas savu darbību turpināja kā LPSR Valsts drošības ministrija (1944.-1954.gads) un vēlāk kā LPSR Valsts drošības komiteja (1954.-1991.gads). 2003.gadā pie ēkas fasādes tika atklāta piemiņas zīme "Melnais slieksnis" kā veltījums komunistiskā režīma upuru piemiņai.

Ēkas atbilstību kultūras pieminekļu statusam ir izvērtējusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Savukārt VAS "Valsts nekustamie īpašumi", kuras īpašumā atrodas ēka, ir piekritusi tās iekļaušanai valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!