Otrdien Ministru kabineta sēdē, kurā tiks spriests par grozījumiem rīkojumā "Par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā iedalījuma projektu", plānojuši piedalīties vismaz 92 pašvaldību vadītāji, portālu "Delfi" informēja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dace Zvirbule.
Pašvaldību savienības pārstāvji norāda, ka RAPLM iesniegtajā MK rīkojuma projektā ir paredzētas 10 republikas pilsētas un 95 novadi, atsevišķi plānoti Amatas un Ciblas novadi utt. Savukārt RAPLM iesniegtajā precizētajā MK rīkojuma projektā paredzētas 9 republikas pilsētas un 93 novadi, Cēsis vairs nav minētas kā republikas pilsēta, Amatas novads ir ieplānots pie Cēsu novada, Ciblas novads – pie Ludzas novada utt.

Abos rīkojuma projektos Stopiņu novads ierakstīts pie Salaspils novada, kaut gan Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs LTV radījumā "Kas notiek Latvijā" publiski apgalvojis, ka Stopiņi netiks pievienoti Salaspilij, uzsver LPS pārstāvji. Jau ziņots, ka administratīvi teritoriālās reformas projekts paredz līdz 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām Latvijā veidot 93 novadus un deviņas republikas pilsētas.

Ministru kabinetam apstiprinot noteikumus par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo iedalījumu, vietējās pašvaldības varēs pieņemt lēmumus par novada izveidošanu līdz 2009.gada 31.janvārim saskaņā ar noteikumos noteikto novadu teritoriālo dalījumu. 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanas Centrālā vēlēšanu komisija izsludinās tajās administratīvajās teritorijās, kuras norādītas administratīvi teritoriālā iedalījuma noteikumos.

Šīs nav pirmais reformas mēģinājums, 2001.gadā pašvaldību lietu sekretariāts piedāvājis veidot aptuveni 500 pašvaldību vietā 102 novadus un septiņas republikas pilsētas. Arī toreiz vairākas pašvaldības pretojās reformai, bet daži pagasti tomēr labprātīgi veidojuši novadus. Pašlaik Latvijā ir vairāk nekā 400 pagasti un aptuveni 35 novadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!