Foto: LETA

Līdz ar karstumu virs Latvijas gaidāms nedaudz plānāks ozona slānis, attiecīgi zemi sasniegs intensīvāks ultravioletais starojums nekā parasti vasaras otrajā pusē, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes informācija.

Ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas brīžiem var samazināties līdz 300 un pat mazāk Dobsona vienībām.

Vasaras otrajā pusē, sarūkot dienas garumam un saules staru krišanas leņķim, ultravioletā starojuma intensitāte parasti pakāpeniski samazinās, bet tuvākajās divās nedēļās tā saglabāsies jūlija pirmajai pusei raksturīgajā līmenī.

Cilvēkiem ar jutīgu ādu nav vēlams sauļoties bez aizsargkrēma. No saules visvairāk jāuzmanās dienas vidū - laika periodā no pulksten 12 līdz 15.

No ultravioletajiem stariem jāsargā arī acis. Jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un gaišas smiltis, atstaro saules starus.

Ultravioletā starojuma mērījumus Latvijā veic Rucavā, kur ultravioletās radiācijas indeksa vērtība sestdien sasniedza 6,9 punktus. Šā gada maksimums tika reģistrēts 15. un 29. jūnijā, kad indekss pakāpās līdz 8,0 punktiem.

Jau ziņots, ka Latvijā sācies viens no garākajiem karstuma viļņiem pēdējos gados. Iespējams, tveice turpināsies līdz augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!