Foto: stock.xchng
Ilgais sausuma periods, kura dēļ izsludināta valsts mēroga dabas katastrofa, pavisam noteikti nav jaunā Latvijas laikapstākļu norma, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica meteorologs Toms Bricis.

Bricis atgādināja, ka sausums šobrīd lielākajā daļā valsts ir mazinājies. Viņš skaidroja, ka šī vasara salīdzināma ar tām, kādas ierastas Polijā un Čehijā.

Tāpat viņš norādīja, ka, ja šādos laikapstākļos, kādus Latvijā piedzīvojām maijā un jūnija sākumā, lauksaimniekiem būtu bijusi iespēja laistīt laukus, šobrīd "mēs nerunātu par ārkārtas situāciju, bet lielisku ražu". Viņaprāt, lauksaimniekiem būtu jādomā par investīcijām laistīšanas sistēmu izveidē.

Jau ziņots, ka ka šī gada maijā un jūnijā Latvijā nokrišņu daudzums bijis nepietiekams lauksaimniecības kultūraugu normālai veģetācijai, kā arī attīstības un augšanas nodrošināšanai. Sausuma dēļ lauksaimniecības zemes daudzviet izkalta un augi novārga vai pilnībā iznīka. Otrdien Krīzes vadības padome lēma sausuma izraisīto seku dēļ izsludināt valsts mēroga dabas katastrofu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!