Foto: LETA
Daugavā pie Pļaviņām turpinās vižņu blīvēšanās, kā rezultātā Jēkabpilī strauji paaugstinās ūdens līmenis, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC), vienlaikus norādot, ka Daugavā posmā Jēkabpils – Pļaviņas šobrīd saglabājas sarežģīta hidroloģiskā situācija.

LVĢMC atgādina, ka kopš ceturtdienas vakara vižņu masa intensīvi blīvējas arī posmā Zeļķi – Jēkabpils, kā rezultātā ceturtdien arī pie Jēkabpils strauji sāka paaugstināties ūdens līmenis.

Kopš piektdienas pulksten 8 no rīta Jēkabpilī ūdens līmenis paaugstinājies par 38 centimetriem, tas turpinās dienas laikā paaugstināties, brīdina LVĢMC.

Pie Zeļķiem ūdens līmenis naktī uz piektdienu sāka pazemināties, bet ceturtdienas naktī tika sasniegts augstākais ūdens līmenis 777 centimetriem, kas ir 97 centimetri virs bīstami augta ūdens līmeņa. Ūdens līmenis Daugavas augšteces (Krievijā un Baltkrievijā) posmā svārstījās 2-37 centimetru robežās, jo pie Zapadnaja Dvinas izveidojās ledstāve, un izkustējās iepriekšējā dienā izveidojušies sablīvējumi, skaidro LVĢM . Posmā no Ullas līdz Jersikai ūdens līmenis turpina pazemināties, kā arī turpinās reta līdz vidēja vižņu iešana.

Foto: Publicitātes foto

Daugavas baseina upēs ūdens līmenis pārsvarā paaugstinās par 4-25 centimetriem, atsevišķos upju posmos novērota pazemināšanās, informē LVĢMC. Atsevišķos Daugavas baseina upju posmos kā Laucesa, Dubna, Pededze, Ogre un Lielā Juglā izveidojusies ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem.

Gaujā novērojamas ūdens līmeņa svārstības 1-9 centimetru robežās, bet tās baseina upēs ūdens līmenis pazeminās par 4-35 centimetriem. Savukārt Gaujā pie Velēnas ledus sega ar lāsmeņiem, posmā Valmiera - Sigulda reta vižņu iešana, bet pie Carnikavas bieza vižņu iešana. Gaujas baseina upēs vērojama arī nepilna ledus sega vai piesalas. Kā vēsta LVĢMC, Salacā ūdens līmenis paaugstinājās par 4-26 centimetriem, bet baseina upēs pazeminājās par 12-14 centimetriem.

Foto: Publicitātes foto

Ledus sakustēšanās rezultātā Lielupes posmā Mežotne - Staļģene ūdens līmenis paaugstinājās par 21-32 centimetriem, bet posmā Jelgava - Sloka pazeminājās par 5-10 centimetriem. Savukārt Lielupē pie Mežotnes sasniegts palieņu applūšanas līmenis, šobrīd ūdens līmenis būtiski nemainās, saglabājas augsts, atzīmē LVĢMC. Lielupē vērojama ledus sega ar torosiem pie Mežotnes, pārējā posmā ledus sega. Tāpat LVĢMC informē, ka Lielupes baseina upēs ūdens līmeņa svārstības ir 10 centimetru robežās.

Ventā ūdens līmenis paaugstinājās par 1-27 centimetriem, visstraujāk ūdens līmenis paaugstinājās pie Kuldīgas. Ventas baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 1-20 centimetriem, ziņo LVĢMC. Ventā pie Kuldīgas ledus sega un ledus sablīvējums lejpus novērojumu stacijas. Pārējās Kurzemes upēs galvenokārt ūdens līmenis pazeminājās par 1-9 centimetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!