Foto: LETA
Aizvadītajā naktī ūdens līmenis novērojumu stacijā pie Zeļķu dzelzceļa tilta - Daugavā starp Pļaviņām un Jēkabpili - pakāpās 30 centimetru virs kritiskās atzīmes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Ūdens līmenis naktī paaugstinājās nedaudz virs septiņiem metriem jeb 3,3 metrus augstāk nekā šīs nedēļas sākumā, tomēr par 40 centimetriem atpaliekot no pērnā gada palu maksimuma.

Ceturtdienas rītā ūdens līmenis Daugavā pie Zeļķu tilta svārstās ap septiņu metru atzīmi virs novērojumu stacijas nulles punkta, plkst.5 sasniedzot 7,07 metru atzīmi.

Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Baltkrievijas robežai ūdens līmenis naktī nedaudz pazeminājies, pie Pļaviņām - svārstījies. Arī citās Latvijas upēs lielākoties turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās vai svārstības.

Norimstot vējam, ūdens jūrā atgriezies ierastajā līmenī, attiecīgi paaugstinājies ūdens līmenis upju grīvās.

Jau vēstīts, ka Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs trešdienas vakarā brīdināja, ka Daugavā pie Zeļķiem vižņu sablīvējuma dēļ strauji paaugstinās ūdens līmenis, pārsniedzot palieņu applūšanas līmeni, un tas var sasniegt bīstami augstu līmeni – 680 centimetru virs stacijas nulles atzīmes, izraisot zemāko vietu applūšanu.

Centrs izsludināja oranžo brīdinājumu, kas liecina, ka laika apstākļi var kļūt bīstami.

Daugavā posmā līdz Zeļķiem galvenokārt ir piesalas un vidēja līdz bieza vižņu iešana, savukārt posmā starp Zeļķiem un Pļaviņām ir vižņu sablīvējums, izveidojot ledus segu.

Citos Daugavas posmos ūdens līmenis aizvadītajā diennaktī turpināja pazemināties: posmā no augšteces līdz Krāslavai – par 23–32 centimetriem, savukārt posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij –par 4–11 centimetriem. Trešdienas rītā pie Jēkabpils ūdens līmenis pakāpeniski sāka paaugstināties, vižņiem blīvējoties, gaidāma straujāka ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Daugavas baseina upēs galvenokārt ūdens līmenis paaugstinājās par 6–49 centimetriem, atsevišķos upju posmos kā Dubnā pie Višķiem, Aiviekstē, Ogrē pie Lielpēčiem un Lielajā Juglā pie Zaķiem tas pazeminājās par 2–31 centimetru. Piesalas un reta līdz vidēja vižņu iešana novērojama Dubnā, Ošā, Rēzeknē, Aiviekstē un Mazajā Juglā. Ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem izveidojusies Lielajā Juglā pie Zaķiem, Ogrē pie Lielpēčiem, Pededzē pie Litenes un Laucesā.

Gaujā pie Velēnas, veidojoties ledus segai, ūdens līmenis paaugstinājās par 55 centimetriem, gaidāma palieņu applūšana. Aizvadītajā diennaktī Gaujas posmā no Valmieras līdz Carnikavai ūdens līmenis turpināja pazemināties, bet trešdienas rītā pie Valmieras novērota straujāka ūdens līmeņa paaugstināšanās. Gaujā lejpus Velēnas joprojām novērotas piesalas un vidēja līdz bieza vižņu iešana. Gaujas baseina upēs izveidojusies nepilna ledus sega. Ūdens līmenis Tirzā un Amatā paaugstinājās par 14–23 centimetriem, bet Palsā un Vaidavā pazeminājās par 1–4 centimetriem. Salacā ūdens līmenis pazeminājās par trīs centimetriem, turpinās reta līdz vidēja vižņu iešana. Rūjā pie Vilnīšiem ūdens līmenis paaugstinājās par 18 centimetriem, savukārt Sedā tikai nelielas ūdens līmeņa svārstības.

Lielupē izveidojusies ledus sega ar torosiem, kā rezultātā 16. janvārī ūdens līmenis paaugstinājās par 55 centimetriem, sasniedzot palieņu applūšanas līmeni. Tomēr trešdien ūdens līmenis sāka lēnām pazemināties un ir zem palieņu applūšanas līmeņa, bet, ledum sakustoties, iespējamas straujas līmeņa izmaiņas. Lielupes posmā no Staļģenes līdz Slokai ūdens līmenis pazeminājās par 15–30 centimetriem, upē ir izveidojusies ledus sega. Lielupes baseina upēs ūdens līmenis pazeminājās par 3–31 centimetru.

Ventas augštecē ūdens līmenis pazeminājās par 19–32 centimetriem, bet pie Kuldīgas no 16. janvāra rīta līdz pēcpusdienai strauji paaugstinājās par 85 centimetriem, jo novērojumu stacijā veidojās ledus sega, bet lejpus tās ledus sablīvējums. Kopš 16. janvāra vakara ūdens līmenis Ventā pie Kuldīgas ir nedaudz pazeminājies. Augšpus Kuldīgas novērojumu stacijas pie Ventas rumbas novērojamas piesalas un ledus putra. Ventā pie Vendzavas nav novērotas būtiskas izmaiņas. Ventas baseina upēs ūdens līmenis turpina lēnām pazemināties. Baltijas jūras piekrastes upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 1–39 centimetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!