Foto: F64
Latvijai no dienvidiem tuvojas ciklons, kam dots vārds "Tomass". Tā ietekmē pirmdien daudzviet stipri līs un pūtīs brāzmains vējš, kā arī, visticamāk, sāksies jauni plūdi, brīdina sinoptiķi.

Naktī uz pirmdienu ciklona centrs sasniegs Lietuvu, dienā tas nonāks Latvijā, naktī uz otrdienu - Krievijā. Stiprākais lietus prognozēts ciklona rietumu, ziemeļrietumu daļā. Prognozes par to, cik stiprs kļūs ciklons un kur tieši virzīsies tā centrs, nedaudz atšķiras, līdz ar to atšķiras arī prognozētais nokrišņu daudzums un vēja spēks dažādos Latvijas reģionos.

Lietus gaidāms visā valstī. Saskaņā ar jaunākajām prognozēm lielākais plūdu risks būs Kurzemē, īpaši reģiona dienvidu daļā, kur šonedēļ vietām jau applūda zemākās vietas un dažas upes izgāja no krastiem. Situācija pasliktināsies arī valsts austrumu daļā, kur lauki daudzviet joprojām mirkst ūdenī. Pastāv iespēja, ka zemākās vietas applūdīs arī vietām valsts centrālajā daļā.

Iespējams, dažviet Kurzemē un Zemgales rietumos nokrišņu daudzums līdz otrdienai pārsniegs 50 milimetru. Intensīvākie nokrišņi prognozēti pirmdien no rīta un dienā.

Pirmdien Austrumlatvijā - ciklona siltajā sektorā - var veidoties pērkona lietusgāzes.

Atbilstoši ciklona virzībai vējš būs mainīga virziena un stipruma. Pirmdienas rītā pieņemsies spēkā ziemeļaustrumu vējš, dienā Kurzemē pastiprināsies ziemeļu, ziemeļrietumu vējš, Latgalē - dienvidu vējš. Stiprākās vēja brāzmas būs Kurzemes piekrastē - vietām tās pārsniegs 20 metru sekundē.

Arī Rīgā gaidāms stiprs lietus un brāzmains vējš. Prognozētais nokrišņu daudzums Rīgā tuvākajās divās diennaktīs svārstās no 20 līdz 50 milimetriem. Stiprākais vējš galvaspilsētā iespējams pirmdienas vakarā un naktī uz otrdienu, kad, ciklonam virzoties prom, vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, - brāzmu spēks var nedaudz pārsniegt 20 metru sekundē.

Iedzīvotāji aicināti sekot līdz jaunākajām laika prognozēm un brīdinājumiem no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!