Foto: F64
Pēdējais vasaras mēnesis būs mēreni silts, bet oktobrī sagaidāmas jau pirmās sniegpārslas, prognozē laika zīmju vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Sarunā ar portālu "Delfi" viņš atgādina, ka pirmo divu vasaras mēnešu - jūnija un jūlija nozīmīgajās dienās laikapstākļi bijuši tādi, kas ļauj secināt: laiks vasaras pēdējā mēnesī augustā, kā arī septembrī būs tuvu vidējiem rādījumiem gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā.

Augusts būs mēreni silts, turklāt, iespējams, pat siltāks, nekā parasti, norāda Bukšs. Par to liecinājuši viņa novērojumi februārī, kad pēc norisēm dabā iespējams prognozēt vasarā gaidāmo laiku.

Augustā arī nokrišņu līmenis būs tuvu normai, bet kopumā to sadalījums, tāpat kā iepriekšējos vasaras mēnešos, būs nevienmērīgs. Līdz vasaras Mārai (15. augusts) laiks būs silts, bet ap Uguns dienu (10. augusts) arī pat gaidāms karsts laiks, kad dažviet temperatūra paaugstināsies līdz +28 un +30 grādiem. Šajā laikā gaidāmi īslaicīgi nokrišņi, bet dažviet nokrišņi var būt arī stipri un ar pērkona negaisiem.

Bukša prognozes liecinot, ka mēneša vidū laikapstākļi būs mainīgi, kļūs vēsāks un būs vairāk vējainu dienu. Tāpat gaidāms, ka augustā biežāk līs neliels tā dēvētais sēņu lietutiņš. Mēneša otrajā pusē, laikā pirms Bērtuļa dienas (24. augusts), būs vasarīgi silts un pārsvarā sauss laiks.

Augusta beigās, kad būs dilstošs mēness, laikapstākļi būs mainīgi. Dienas kļūs vēsākas un dažās dzestrās naktīs iespējamas pirmās rudens salnas. Šajā laikā biežāk būs arī neliels un īslaicīgs lietus, prognozē laika zīmju vērotājs.

Viņš apgalvo, ka septembris, kas, atbilstoši astronomiskajam kalendāram, ir vēl vasaras mēnesis, dabā biežāk atgādinās par rudeni.

Miķeļu mēnesis (septembris) kopumā rādās būt jauks un vairāk sauss kā mitrs, norāda Bukšs.

Mēneša vidū jau daudzviet iespējamas rudens salnas. Nedēļā ap Miķeļiem (29. septembris) laikapstākļi būs mainīgi un dienās temperatūra būs ne augstāka par +10 un +13 grādiem. Naktis būs vēsas, bet nokrišņi īslaicīgi.

Rudens, visticamāk, būs nokrišņiem bagāts (atbilstoši pīlādžu, ozolzīļu un riekstu ražai), ar rudenim mērenu temperatūru un garš, norāda Bukšs.

Sekojot pavasara laika zīmēm, kas norāda uz rudens laika prognozēm, pirmās sniegpārslas jeb "baltās mušas" var parādīties laikā ap 15. oktobri, kas ir viena no Vēja mātes dienām, uzsver laika vērotājs.

Savukārt oktobris un novembris būs ar šiem mēnešiem atbilstošu vidējo gaisa temperatūru un nokrišņiem, prognozē laika zīmju vērotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!