Ar vairākiem pirmatskaņojumiem "Rīgas Kamermūziķu" izpildījumā 23.oktobrī noslēgsies jaunās mūzikas festivāls "Arēna", informēja orķestra direktore Baiba Kurpniece.
Diriģenta Normunda Šnē vadībā pirmoreiz Latvijā skanēs Ģērga Ligeti "Senas un saviesīgas ungāru dejas" un "Klavierkoncerts". Solists būs franču pianisma jaunā zvaigzne Žans Dibē. Tāpat klausītājiem piedāvās divus pasaules pirmatskaņojumus - Pētera Butāna "Brīvdienu mūziku" un Andra Dzenīša opusu "Alba", atskaņojumā piedalīsies flautiste Dita Krenberga, klarnetists Ints Dālderis, vijolnieks Sandis Šteinbergs un ansamblis "Altera Veritas".

Par savu kompozīciju "Brīvdienu mūzika" (2003) Butāns sacījis: "Pēc vērienīgi traģiskās "Kora simfonijas" radās vajadzība nodarbināt citu emociju puslodi. Skaņdarbs zināmā mērā ir atmiņas par mūziku ar dejas ritmiem un džeza elementiem, kas konservatorijas gaiteņos un savstarpēji draudzīgi noskaņotu ļaužu pulcēšanās vietās skanēja 1960.gados."

Dzenītis par skaņdarbu flautai, akordeonam, divām koklēm un stīgu orķestrim "Alba" atzinis: ""Alba" [lat. - 'balts'] - tie ir sarežģīti skaņu labirinti četriem soloinstrumentiem un stīginstrumentiem, mēģinot atrast skaņas neskartumu. Nevēlējos saistīt balto ar tādiem pierastiem jēdzieniem kā lēns, kluss, svēts, šķīsts."

Ligeti "Klavierkoncerts" reprezentē komponista aizraušanos ar Centrālāfrikas mūziku. Koncertā to atskaņos izcilais franču pianists Dibē (1981), kurš klavierspēli sāka apgūt triju gadu vecumā mātesmātes vadībā, un sestajā dzīves gadā kļuva par regulāri koncertējošu pianistu Francijā un citur. Dibē mācījies Nicas, Parīzes un Dublinas konservatorijās, guvis godalgas vairākos starptautiskos konkursos un kopš 1994.gada par savu galveno padomdevēju uzskata Žaklīnu Robēnu. Šobrīd Dibē radošā ģeogrāfijā aptver visus kontinentus, viņš tiek uzskatīts par vienu no savas paaudzes visspožākajām zvaigznēm. Latvijas klausītāji atcerēsies Dibē piedalīšanos Olivjē Mesiāna "Turangalilas" atskaņojumā Rīgas Festivāla orķestra koncertā 2001.gadā.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" šogad notiek no 9. līdz 23.oktobrim. Festivāla 11 koncertos skan gan pašmāju, gan ārvalstu komponistu jaunākie skaņdarbi, kurus izpilda teju visi profesionālie Latvijas mūzikas kolektīvi, kā arī viesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!