Latvijas Nacionālajā teātrī – vietā, kur 1918. gada 18. novembrī dibināta Latvijas valsts, no šā gada 12. līdz 16. novembrim tiek spēlēta izrāde "Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris". Dramaturģiskā materiāla autors Kārlis Krūmiņš, režisors Valters Sīlis.

Valsts dibināšanas dienas simulācija ir iespēja pašiem atgriezties 100 gadus senā pagātnē, Rīgā, Pilsētas II teātrī, kur kopā sanāca gan drosmīgi un stratēģiski valstiski domājoši, gan vienkārši avantūristiski noskaņoti un nejauši iesaistīti cilvēki, kas pieņēma vēsturisko Latvijas Republikas proklamāciju. Starp patriotiski un jūsmīgi noskaņotiem, bija arī skeptiski un visu apšauboši cilvēki, starp gudriem un erudītiem – apjukuši – visas šīs balsis skanēs jums ausīs, un jums būs jāizšķiras, pie kuriem vēlaties piederēt jūs.

Iestudējuma dramaturģiskā materiāla autors Kārlis Krūmiņš saka: "Šī ir izrāde par izvēlēm. Izvēlēm, kuras veica mūsu valsts izveidotāji, izvēlēm, kuras veica mūsu galvenais varonis, izvēlēm, kuras veica viņa vecāki, un izvēlēm, kuras veic skatītājs, skatoties šo izrādi. Tieši tik burtiskā veidā – izvēloties, kuru kanālu klausīties un vai vispār klausīties. Mācoties vidusskolā vai ģimnāzijā, jaunieši arvien tuvāk ir kādai ļoti nopietnai savas dzīves izvēlei – ko darīt pēc skolas absolvēšanas. Tā ir nopietna izvēle, un būtu jauki, ja, to veicot, jaunieši būtu droši – pieraduši un trenēti veikt izvēles, nevis balstīt savu izvēli citu domās un versijās. Otrs izrādes aspekts – informācijas laikmets un problemātika. Nevienam nav jaunums, ka informācijas telpa ir pārblīvēta ar informāciju un tās šķirošana kļūst par vitāli svarīgu izdzīvošanas sastāvdaļu."

"Izrādes skatuves ietērps ir maksimāli pietuvināts tam, kāds tas bija 1918. gada 18. novembrī. Esam veikuši rūpīgu izpēti, vadoties ne tikai no Viļa Rīdzenieka fotogrāfijas, bet arī vēsturnieku viedokļa un pasākuma dalībnieku atmiņu stāstiem. Mūsu izrādē tiek izmantota unikāla relikvija - tieši tas pats galds, kas uz teātra skatuves atradās valsts dibināšanas brīdī. Skatuvi ieskaujošais Latvijas karogs apzināti ir veidots tikpat neprecīzs gan karoga toņos, gan krāsu attiecībā, kāds tas bija valsts dibināšanas pasākumā, kad vēl nebija precīza uzstādījuma, kādam šim karogam būtu jābūt," piebilst izrādes scenogrāfs Uģis Bērziņš.

Iestudējumā redzami aktieri: Sanita Paula, Arturs Krūzkops, Ivars Kļavinskis, Raimonds Celms, Uldis Siliņš, Madara Bore, Madara Botmane, Agnese Cīrule, Maija Doveika, Daiga Gaismiņa, Zane Jančevska, Anna Klēvere, Līga Zeļģe, Ainārs Ančevskis, Kaspars Aniņš, Uldis Anže, Romāns Bargais, Mārtiņš Brūveris, Mārtiņš Egliens, Gundars Grasbergs, Juris Hiršs, Ģirts Jakovļevs, Ģirts Liuziniks, Egils Melbārdis, Kārlis Reijers, Jēkabs Reinis, Valters Sīlis, Jurģis Spulenieks, Igors Šelegovskis, Voldemārs Šoriņš, Kaspars Zvīgulis.

Kostīmu māksliniece Ieva Kauliņa, video mākslinieks Toms Zeļģis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, Gata Krievāna muzikālais noformējums, producente Ilze Blauberga, kostīmu mākslinieces asistente Rūta Kuplā.

Izrāde ir radīta Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Latvijas valsts simtgades biroja atbalstu un skolām biļetes tika izplatītas sadarbībā ar iniciatīvu "Latvijas skolas soma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!