Foto: Gints Ivuškāns

Pirmdien, 12. novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" norisinājās Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" svinīgā pasniegšana, kurā visvairāk apbalvojumu – četrus – saņēma "Tēvs Nakts", tostarp Dāvis Sīmanis kā labākais spēlfilmas režisors, savukārt par labāko spēlfilmu tika atzīta režisores Ināras Kolmanes spēlfilma "Bille".

"Tēvs Nakts" saņēma apbalvojumus arī kategorijās "Labākā aktrise otrā plāna lomā" – Ilze Blauberga, "Labākais spēlfilmas operators" – Andrejs Rudzāts un "Labākā māksliniece" – Kristīne Jurjāne.

Trīs "Lielā Kristapa" balvas saņēma filma "Turpinājums" – Ivars Seleckis kā labākais dokumentālās filmas režisors, par labāko montāžas režisoru tika atzīta Andra Doršs un dokumentālo filmu operatoru kategorijā uzvarēja Valdis Celmiņš.

Par labāko aktrisi tika atzīta Elita Kļaviņa ("Rīga. Dublis 1"), labākā aktiera apbalvojumu saņēma Vilis Daudziņš ("Ar putām uz lūpām"), bet par labāko otrā plāna lomas aktieri tika atzīts Andris Daugaviņš ("Kriminālās ekselences fonds").

Kategorijā "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma" uzvarēja Kristīnes Briedes un Audrjusa Stoņa "Laika tilti".

Kategorijā "Labākā īsfilma" uzvarēja Vladimira Leščova "Elektriķa diena", labākā animācijas mākslinieka balvu saņēma Lizete Upīte ("Nakts pastaigas"), bet par labāko animācijas filmas režisoru tika atzīts Vladimirs Leščovs ("Elektriķa diena").

Par labāko scenāristu tika atzīts Oskars Rupenheits ("Kriminālās ekselences fonds"), savukārt par labāko komponistu tika atzīts Vestards Šimkus ("Elpa marmorā"). Žūrijas īpašā balva par scenāriju filmā "Mērijas ceļojums" tika piešķirta Kristīnei Želvei.

Par labāko grima mākslinieci tika atzīta Beata Rjabovska ("Baltu ciltis. Pēdējie Eiropas pagāni"), labākā kostīmu mākslinieka kategorijā balvu saņēma Liene Rolšteina ("Homo Novus").

Kategorijā "Labākā studentu filma" uzvarēja filma režisores Martas Elīnas Martinsones filma "Viesturs Kairišs iznāk no meža".

Par labāko debijas filmu tika atzīta Gunta Bojāra kinolente "Vīrietis un dālijas", skaņu režisoru kategorijā balvu saņēma Ģirts Bišs ("Zāģeri", "Nakts pastaigas").

Savukārt balvu par mūža ieguldījumu filmu mākslā saņēma pazīstamie un pieredzes bagātie kino kritiķi un teorētiķi Ābrams Kleckins un Miks Savisko. Balva piešķirta par Latvijas dokumentālā kino teorētiskās bāzes veidošanu un ilgstošu izglītojošu darbu filmu mākslā.

Portāla "Delfi" lasītāju balsojumā uzvarēja režisora un producenta Oskara Rupenheita filma "Kriminālās ekselences fonds".

Laikraksta "Diena, žurnāla "SestDiena un izdevuma "Kdi", kā arī "Fipresci" balva tika piešķirta Kristīnei Želvei par filmu "Mērijas ceļojums", savukārt "Rīgas nami" balva skatītākajai filmai tika pasniegta režisores Annas Vidulejas filmai "Homo Novus".

Nacionālajai kino balvai nominētās filmas un profesionāļus izvērtēja starptautiska žūrija. Tās sastāvā ir Latvijas profesionāļi un latviešu izcelsmes profesionāļi, kuri savu kino karjeru veidojuši ārzemēs. Viņu vidū ir kinozinātnieks Ph. D. Juris Civjans (ASV), Holivudas aktrise Rutanja Alda (ASV) un kinozinātniece Dr. Elīna Reitere (Vācija). Latviju pārstāvēja Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) radošā direktore Sonora Broka, režisors Viesturs Kairišs un filmu producente Linda Krūkle.

Kopumā balvai tika pieteiktas 58 filmas. "Lielā Kristapa" balvu rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo Kultūras centru un Kultūras ministriju.

Balva dibināta 1977. gadā, bet kopš 2014. gada tā atkal tiek pasniegta katru gadu. Pagājušajā gadā par labāko spēlfilmu tika atzīta Viestura Kairiša "Melānijas hronika", par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu – Uģa Oltes un Mortena Trovika "Atbrīvošanas diena", balvu kā labākā dokumentālā īsfilma ieguva Andreja Verhoustinska kinolente "Lidija", savukārt labākās animācijas filmas titulu ieguva Edmunda Jansona "Bize un Neguļa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!