Foto: Publicitātes foto

Gaismas festivāla "Staro Rīga" laikā mākslinieks Voldemārs Johansons piedāvā vienreizēju iespēju apskatīt kinematogrāfisko jaundarbu "Prombūtne", portālu "Delfi" informē mākslinieka pārstāvji.

Darbs tiek raksturots kā iespaidīga telpiska pieredze, ko veido īpaši radīts skaņdarbs un daudzekrānu video scenogrāfiska vide. Darbs tika radīts divu gadu garumā, dodoties ekspedīcijās uz Ziemeļu dabas un ledāju pasauli Arktikā. "Prombūtne" būs skatāma no 16. līdz 19. novembrim Tallinas ielas radošā kvartāla koncertzālē "Tu jau zini Kur", Tallinas ielā 10.

"Mani personīgi šogad visspēcīgāk iespaidoja apjausma, ka Ziemeļu ekosistēma atrodas uz strauju pārmaiņu ceļa un pat piesardzīgas oficiālas prognozes paredz Ziemeļpola ledāju izkušanu jau ap 2040. gada vasaru vai ātrāk. Tagad mani vērojošie kadri iegūst izzūdošas parādības rūpīgas dokumentācijas nozīmi," stāsta autors.

Jaunais kinematogrāfiskais darbs dokumentē šībrīža Arktisko ainavu: ledāju virsmas un sairumu, kalnu grēdas, raupjo zemes virskārtu, ledus kušanu un ūdens plūsmas. Februāra beigās "Prombūtnes" pirmā versija tika demonstrēta pašos Norvēģijas ziemeļos, "Barents Spektakel" festivālā un ļāva apmeklētājiem sajust cilvēces un neskartas dabas attiecības: apjaust arktisko elpu un ainavas varenību, modinot pārdomas par civilizāciju un sadzīvošanu dabas vidē.

"Par šī darba filmēšanas un skaņas radīšanas vietu tika izraudzīts Svalbāras arhipelāgs, kas ir Ziemeļpolam vistuvākā cilvēku pastāvīgi apdzīvotā vieta. Tur sastopas neskartas arktiskas vides varenība un attīstīta cilvēku sabiedrība, ko pārsvarā veido polārzinātnieki un studenti. Svalbāra tiešā tulkojumā nozīmē "aukstā mala", kas atbilst vietas aprakstam, jo neviesmīlīgo arhipelāgu klāj ledus un sniegs. "Darbs tapa divu gadu garumā, sadarbojoties ar norvēģu polārzinātniekiem, ledus mākslinieku Pederu Istadu un latviešu videooperatoriem. Pirmajā izpētes braucienā kopā ar operatoru Māri Maskalānu devāmies tālu prom no civilizācijas, lai dokumentētu arktisko dabu. Iegūtais vizuālais materiāls un kolekcionētās arktiskās skaņas veidoja darba pamatu. Otrās ekspedīcijas laikā, saspēlē ar izcilo norvēģu saksofonistu Rolfu Ēriku Nīstremu radījām ziemeļu iedvesmotu skanējumu, izmantojot gan akustiskos instrumentus, gan elektroniku" stāsta Johansons.

Ekspedīciju dokumentēja Jānis Kešāns un Eva Johansone. Septiņu minūšu videomateriālā aplūkojams divu gadu darbs, kurā fiksētas gan divas ekspedīcijas, gan sadarbība ar norvēģu saksofonistu Rolfu Eriku Nīstromu. "Man gala rezultāts atgādina runājošus aisbergus, uz kuriem pulsē trauslā Arktikas dabai. Tie šķietami atdzīvojās, stāstot katrs savu ledāja stāstu", iespaidos dalās Eva Johansone.

Darbs pirmā versija tika izrādīta uz trim ledus ekrāniem "Barents Spektakel" festivāla Norvēģijā, kuru tapšanā tika izmantotas 32 tonnas ledus.

"Prombūtne" tematiski turpina mākslinieka Voldemāra Johansona iepriekšējos darbos sāktās studijas par fizikālās pasaules un cilvēka pieredzes saskarsmi. Iepriekšējais šīs sērijas darbs "Slāpes" guva plašu publikas un mākslas kritiķu atsaucību, kā arī tika nominēts "Purvīša balvai".

Filmu producē nodibinājums "Vizionārās kultūras fonds" sadarbībā ar "VFS Films" studiju "Pikene på Broen".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!