Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 11. novembrī, festivāla "Lielais Kristaps" ietvaros kinoteātrī "Splendid Palace" uz lielā ekrāna pirmizrādi piedzīvos Latvijas Televīzijas veidotā dokumentālo īsfilmu cikla "Latvijas kods. Latvija šodien. Latvijai – 100" filmas, portālu "Delfi" informē LTV pārstāve Krista Luīze Priedīte.

Īsfilmu ciklā "Latvijas kods. Latvija šodien. Latvijai – 100" seši dažādu paaudžu režisori sešās 26 minūšu īsfilmās izstāstīs stāstus par uzdrīkstēšanos, meklējot atbildes uz jautājumiem, ko šodien nozīmē uzdrīkstēšanās ģimenē, sabiedrībā un valstī kopumā, caur to varoņu stāstiem atsedzot šim laikmetam raksturīgas tendences dažādās dzīves jomās. Seansu sākums – pulksten 15.00 un pulksten 17.00.

Filma "Trillium" ir režisores Zanes Gargažinas debija dokumentālajā kino. Filmas galvenais varonis ir lībietis, mākslinieks, dzejnieks un Lībiešu kultūras centra dibinātājs Valts Ernštreits. Tas ir stāsts par identitātes uztveres veidu, domāšanas gramatiku un nākotnes izteiksmi. Kamēr Latvijā lībiski sarunāties spēj vairs tikai aptuveni 20 cilvēki, Valts kopj, attīsta un sargā lībiešu kultūru.

Jaunais režisors Armands Začs filmā "Terapija" runā par vienu no aktuālākajām mūsdienu problēmām – emocionālo veselību un depresiju. Filma stāsta par Mārtiņu, 30 gadus jaunu vīrieti, kurš cenšas savā dzīvē ieviest radikālas pārmaiņas. Vai filmas galvenais varonis spēs stāties pretim šodienas realitātei, saraujot saites ar pagātnes rēgiem, lai spētu noticēt nākotnei?

Režisora Kārļa Lesiņa filma "Projekts: pārcelšanās" ir stāsts par fiksētu iekšējās migrācijas fenomenu. Galvenajam varonim Jānim regulāra īres vietas maiņa vairs nav ērtākā dzīves sastāvdaļa. Iegrimis jaunas dzīvesvietas meklējumos, Jānis pamana, ka daudzi viņa vienaudži ir izlēmuši pamest lielpilsētas troksni un apmesties uz dzīvi mazpilsētā. Caur galvenā varoņa centieniem noskaidrot mazpilsētas dzīves priekšrocības, filma iepazīstina ar trim Cēsu iemītniekiem, kuri dažādu iemeslu vadīti apmetušies uz dzīvi šeit. Vai šie stāsti pārliecinās Jāni palikt?

Režisoru Sandija Semjonova un Olafa Okonova veidotā filma "Dāvids un Goliāts" ir stāsts par diviem brāļiem – Kristu un Kristapu Kaņukiem. Vecākais brālis Kristaps kopš dzimšanas ir piesaistīts ratiņkrēslam, un viņam ir runas grūtības, bet, pateicoties ģimenes atbalstam, viņš spējis attīstīt repa talantu. Savukārt Krists aizrāvies ar BMX Freestyle braukšanu un ir viens no Latvijas labākajiem braucējiem šajā disciplīnā. Filma ir par jauniešu sapņiem, talantu, atbildību vienam pret otru, spēju nepadoties un priecāties par dzīvi un saprast tās vērtības.

Filma "Brīnumu mednieki – Zilaiskalns", ko veidojusi jaunā režisore Liene Laviņa-Kalnaella, ir stāsts par sabiedrības zinātkāres un kultūrvēstures mijiedarbību. Zilākalna svētvieta jau vairākus gadsimtus slēpj atklātus un neatklātus noslēpumus, par kuriem vienmēr ir bijusi liela interese. Filma ir stāsts par zinātkāri atklāt šīs metafiziskās telpas noslēpumus ar tehnoloģiju palīdzību un vēlmi šo svētvietu atstāt neskartu – tādu, kāda tā bijusi gadsimtiem.

Filma "Sencis" ir režisora Toma Upīša debija dokumentālajā kino. Filma stāsta par dvīņu brāļiem Jaroslavu un Svjatoslavu, kuri bērnību pavadījuši bez tēva. Lai arī auguši zem viena jumta, abu dzīves skatījums ir būtiski atšķirīgs – viens dzīvi dzīvo uz iekšu, otrs uz āru. Tēva trūkums jau sen nav aktuāls temats abu dzīvēs, taču doma par to kā būtu, ja būtu, ik pa laikam neliek mieru. Abi brāļi kopā ar savu bērnības draugu Tomu dodas ceļā uz Krieviju, lai uzmeklētu savu tēvu un, iespējams, rastu kopsaucēju abu atšķirīgajām personībām.

Filmu cikls "Latvijas kods. Latvija šodien" tiek veidots jau sesto gadu, un arī šogad filmas piedāvā oriģinālu skatījumu par tiem kodiem, kas katrs veido Latviju šeit un tagad. Cikla producents ir Latvijas Televīzija, un tas tiek īstenots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un Nacionālā kino centra līdzdalību. "Latvijas kods. Latvija šodien" filmu TV pirmizrādes LTV1 ēterā būs skatāmas no 13. novembra līdz 18. decembrim, katru otrdienu pulksten 22.25.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!