Foto: Publicitātes foto
Izstāžu telpa "room9" savu darbību noslēdz ar Gundegas Evelones projektu "Laikmetīgais Mākslas muzejs skudrām", kas ir instalācija un perfomanču sērija nedēļas garumā par laikmetīgās mākslas un mūsdienu muzeja formu "low-tech" stilistikā.

Kā raksta pati māksliniece, "Laikmetīgās Mākslas muzejs skudrām" ir kritiska reakcija pēdējo notikumu ķēdei, kas saistīta ar Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja izveidi jeb, precīzāk, tā ne-izveidi. Lai arī cik ļoti jomas speciālisti uzstātu, ka šāda veida institūcija ir nepieciešama, līdz 10 gadu pagātnei valsts vienpersoniski nebija spējusi rast līdzekļus muzeja fiziskai būvniecībai. Iluzori šķita, ka risinājums tiks rasts, saistoties ar privātu finanšu struktūru (vienlaicīgi pieverot acis uz tās reputācijas problēmām), taču, lavīnveidīgi attīstoties vēl līdz galam neizprotamiem notikumiem, šķiet, paliksim bez mūsdienu mākslas muzeja vēl kādu desmitgadi. Vienlaicīgi joprojām sabiedrības atbalsts šāda liela projekta attīstībai nav vienbalsīgs un nereti tiek uzsāktas diskusijas, vai šī brīža ekonomiskajā realitātē kaut kas tāds vispār ir nepieciešams.

Iepriekš aprakstītā kontekstā māksliniece Gundega Evelone piedāvā risinājumu (vai vismaz variantu), kā rast izeju no sarežģītās situācijas. Atbalstot pilsonisko aktivitāti un veicinot ikvienu uzņemties atbildību par valstij svarīgo, Gundega Evelone ir aprēķinājusi – ja kopējās šīs institūcijas izmaksas ir apmēram 30 miljoni eiro, un rezultātā tā būtu vērtība, kas pieejama ikvienam Latvijas iedzīvotājam, tad, godīgi sadalot, katram no mums būtu muzeja izveidei jāziedo 15 eiro. Ņemot vērā, ka mūsu nācijai jau iepriekš ir bijis problemātiski vienoties visaptverošā pilsoniskā iniciatīvā un apzinoties, ka Laikmetīgās Mākslas muzejs ir vajadzīgs te un tūlīt, Gundega Evelone ir nolēmusi pati izveidot laikmetīgās mākslas muzeju par apmēram šādu finansējumu, kuru viņa šā vai tā ziedotu šim projektam, ja būtu vajadzība. Projekta mērķis ir, ja ne kvalitatīvi (jo ir ierobežots finansējums), tad vismaz kvantitatīvi aizsāktu Laikmetīgās mākslas muzeju kustību Latvijā, cerot, ka daudzu mazu laikmetīgo mākslas muzeju kritiskā masa reiz radīs apstākļus viena liela Laikmetīgā mākslas muzeja tapšanai.

Nedēļas garumā (22.10.–28.10.) galerijas "room9" telpās būs atvērts "Laikmetīgās Mākslas muzejs skudrām". Katru dienu Direktores Gundegas Evelones vadītajā muzejā norisināsies dažādas muzejveidīgas aktivitātes – lekcijas, diskusijas, izstāžu atklāšanas u. tml., kuras vadīs savas jomas profesionāļi – Anta Irse, Ebba Lokka, Landris Andaus, Raita Jaunaudze, Zelda Blūmšena.

Gundega Evelone (1988) ir starpdisciplināra māksliniece. Ieguvusi LMA maģistra grādu tēlniecībā, taču brīvi strādā dažādos mākslas medijos un tos miksē pēc nepieciešamības. Māksliniece savā radošajā darbībā virzās divos izteikti pretnostatāmos virzienos, pievēršoties gan kritiskam, cilvēkpētnieciskam virzienam dažādās sociālās un vēsturiskās situācijās, gan radot darbus, kuros strādā ar tādiem fundamentāliem jēdzieniem kā "telpa", "matērija". Gundega Evelone līdz šim piedalījusies vairāk nekā 50 dažādos mākslas projektos gan kā autore, gan kā kuratore Latvijā un ārvalstīs.

"Laikmetīgais Mākslas muzejs skudrām" atvērts no 22. līdz 28. oktobra pulksten 11.00 līdz 20.00 galerijā "Room9" Dzirnavu ielā 27.

Plašāku programmas izklāstu var skatīt LMMS "Facebook" pasākuma aprakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!