Foto: Kultūras ministrija
Pēc neilgām diskusijām Nacionālā kultūras padome 16. oktobrī vienbalsīgi atbalstījusi Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanu, kā arī tālāku apspriešanu ar dažādu nozaru profesionāļiem, lai rastu labākos risinājumus, portālu "Delfi" informē Kultūras ministrijas pārstāvji.

"Nozares pārstāvji, tostarp arī spožākās Latvijas zvaigznes, kuras ikdienā var dzirdēt tikai pasaules labākajās koncertzālēs, ir vairākkārt akcentējuši kvalitatīvas akustiskās koncertzāles nepieciešamību Rīgā. Latvijas mūzikas kopienas, Nacionālās kultūras padomes, pilsētplānotāju, politiķu un arhitektu konceptuāls "jāvārds" un profesionālais redzējums ir ļoti svarīgs šī projekta īstenošanā. Tādēļ līdz ar šīsdienas padomes atzinumu organizējam projekta tālāko sabiedrisko apspriešanu. Kultūras ministrija darīs visu iespējamo, lai kopīgā darbā ar Rīgas pašvaldību un nozaru ekspertiem jau līdz gada beigām nonāktu pie vislabākā iespējamā risinājuma un lēmuma koncertzāles būvniecībai," akcentēja kultūras ministre Dace Melbārde.

Diskusijas par piemērotākajiem Nacionālās koncertzāles atrašanās vietas variantiem Rīgas pilsētas centrā Kultūras ministrija turpinās ar arhitektiem un pilsētplānošanas ekspertiem, piedaloties diskusijās ar Nacionālās Arhitektūras padomes, Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas, Latvijas Arhitektu savienības, Rīgas vēsturiskā centra padomes pārstāvjiem un, protams, arī Rīgas pašvaldības institūcijām.

"Nav šaubu, ka Rīgā ir nepieciešama kvalitatīva koncertzāle, tādēļ Nacionālā kultūras padome šodien pauda vienbalsīgu atbalstu koncertzāles izveidei Rīgas vēsturiskajā centrā. Tas būtu ievērojams solis uz priekšu, lai mūsu izcilajiem mūziķiem būtu atbilstoša mājvieta un Rīga varētu kļūt par klasiskās mūzikas galvaspilsētu. Vairāki padomes locekļi uzsvēra, ka akustiskās koncertzāles izveide Rīgā ir viens no mūsu parādiem aizejošajai simtgadei un vienlaikus šim objektam ir jākļūst par investīciju nākotnei, jo bez kvalitatīvas infrastruktūras nav iespējama jaunu profesionāļu sagatavošana, kas nodrošinās Latvijas kultūras eksporta lielvalsts statusu nākotnē. Padome apņēmās mudināt atbildīgās institūcijas projektu realizēt tuvāko septiņu gadu laikā," rezumēja Rektoru padomes priekšsēdētāja, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela.

Tāpat 16. oktobra NKP sēdē padome izvērtēja Izcilības balvas kultūrā pretendentu pieteikumus. Balvas saņēmēji tiks paziņoti īpašā ceremonijā novembra beigās.

Jau ziņots, ka šā gada 10. jūlijā Ministru kabinets deva uzdevumu KM izstrādāt un līdz 2018. gada 4. decembrim iesniegt Ministru kabinetā konceptuālo ziņojumu par Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanu sadarbībā ar Rīgas domi uz pašvaldības īpašumā esošas zemes Rīgas centrā. Konceptuālajā ziņojumā ietverama informācija par Nacionālās koncertzāles apsaimniekošanas modeli, projekta īstenošanas termiņiem, objekta novietnes pamatojumu, finansēšanas pamatojumu, kā arī valsts un pašvaldības sadarbības līguma nosacījumi akustiskās koncertzāles projekta īstenošanā. Pēc ziņojuma izskatīšanas KM, atbilstoši Ministru kabineta atbalstītajam risinājumam, izstrādās likumprojektu par Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!