Foto: LETA
10. oktobrī mūžībā devies komponists un skaņu režisors Ungars Savickis, portālam "Delfi" pavēstīja viņa tuvinieki.

Atvadīšanās no komponista notiks 16. oktobrī pulksten 15.00 Rīgas Krematorijas lielajā zālē.

Ungars Savickis (1952–2018) bijis pazīstams kā estrādes un teātra mūzikas komponists, ilgus gadus strādājis kā Latvijas Radio skaņu režisors.

Ungars Savickis 1975. gadā absolvējis Latvijas Valsts konservatoriju, Valentīna Utkina kompozīcijas klasi. Zināšanas kompozīcijā papildinājis PSRS komponistu jaunrades namā Ivanovā pie Ābrama Finkelšteina.

Kopš 1975. gada viņš strādājis Latvijas Radio, bet kopš 1991. gada bijis Radioteātra skaņu režisors. Vairākas reizes saņēmis Latvijas Nacionālās radio un televīzijas padomes balvu kategorijā "Gada labākais skaņu režisors". Tāpat Ungars Savickis ir pirmais audioreklāmu izgatavotājs Latvijā. Šajā jomā darbojies jau kopš 1982. gada. Strādājis par reklāmas producentu, rakstot mūziku audio un video reklāmām.

Kā liecina informācija Latvijas Mūzikas informācijas centra mājaslapā, Ungars Savickis 70. un 80. gados aktīvi darbojies estrādes mūzikas jomā. Vadījis estrādes ansambļus "Metronoms" (1972), "Inversija" (1976–1979), Olaines KN estrādes orķestri un vokāli instrumentālo ansambli (1980–1982), bijis viens no grupas "Jumprava" dibinātājiem. (1984). Spēlējis basģitāru un taustiņinstrumentus dažādos estrādes ansambļos.

Kā komponists Ungars Savickis sadarbojies ar gandrīz visiem 70. un 80. gadu pazīstamākajiem latviešu estrādes dziedātājiem, bet visvairāk – ar ansambli "Eolika", kam komponējis roka kantātes. Viņš komponējis mūziku vairāk nekā 200 teātra izrādēm un Radioteātra iestudējumiem, kā arī kinofilmām.

Ungars Savickis bija Latvijas Teātra darbinieku savienības biedrs un Latvijas Komponistu savienības biedrs. Saņēmis vairākas balvas dziesmu konkursos.

Pats komponists esot teicis: "Katrs padarītais darbs dod prieku, ja tas izrādās kādam vajadzīgs."

"Agrīno gadu skološanās vijoļspēlē Emīla Dārziņa skolā pēc tam Ģederta Ramana un vēlāk Valentīna Utkina kompozīcijas klasēs, kā arī sadarbība ar "Sindi Putnu dārzu", ansambļiem "Eolika" un "Jumprava" atraisīja teātra komponistam nepieciešamo reakcijas ātrumu uz šai brīdī skatuvē notiekošo, un viņa mūzika vienmēr bija asprātīgi trāpīga, kodolīga," par Ungaru Saviciki raksta kolēģi no Latvijas Komponistu savienības.

Edgars Raginskis: "Viņš bija Nesamākslots cilvēks un uzticams Draugs"

Komponists un Latvijas Radio 3 "Klasika" žurnālists Edgars Raginskis atminas: "Trīs Ungara Savicka iezīmes es allaž atcerēšos un turēšu mīļā piemiņā: stalto, slimības vēl neskarto stāju, ūsaini šķelmīgo Runča Renāra smaidu un kā bērnam tīro, skaidro un mazuliet skumjo skatienu."

"Ungara stāja atainoja viņa pašpuicisko brīvības izjūtu, hipijiski svabado tiekšanos pēc tās. Radošās un cilvēciskās neatkarības garu no tiem laikiem, kad vārdi "brīvība" un " neatkarība" bija drīzāk sapņu tēls, nevis tverama realitāte.

Labsirdīgi nebēdnīgais smaids bija iemesls, kādēļ simpātijas pret Ungaru uzdzirkstīja teju katrā sastaptajā cilvēkā, arī tajos, kuri viņu nemaz nepazina. Ungara smaids kopā ar kādu dzirkstošu zobgalību šķita sakām: "Jā, šis vīrs ir ar asu prātu, bet viņš ir īsts. Nesamākslots cilvēks un uzticams Draugs.

Bet ieskatieties kādā fotogrāfijā, kurā Ungars notverts pārdomu brīdī, un jūs sapratīsiet, kādēļ pieminēju viņa acis. Tās ir acis, kuras nav aizmirsušas brīnīties par šīs pasaules skaistumu, un kuru tīrais sapņainums un smeldze, šķiet, atbild uz jautājumu, kādēļ Ungars izvēlējās tieši komponista profesiju, kāpēc allaž aizrautīgi interesējās par jaunākajām mūzikas tehnoloģijām un nebaidījās tās izmēģināt, spēlēties un atklāt interesantus un pārsteidzošus tembrus.

Ungara mūsu vidū vairs nav. Taču, ja ir vieta, kur aizgājušie satiek savus tuvos, tad viņš šobrīd atkal sastapis savu vislielāko fani, un abi apmainās asprātībām, smiekliem, un visapkārt skan mīlestība," atvadu vārdos raksta Raginskis.

"Izsaku līdzjūtību Ungara Savicka meitai Austrai, viņa tuviniekiem, draugiem un talanta cienītājiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!