Foto: LETA

Rīgas Kongresu namā no 19. līdz 21. oktobrim norisināsies ikgadējie Rīgas grāmatu svētki, pulcējot Latvijas grāmatizdevējus, kā arī rīkojot dažādas tikšanās ar grāmatu autoriem, portālu "Delfi" informē svētku rīkotāji no Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas.

Svētki tiks atklāti 19. oktobrī pulksten 12.00 Kongresu nama foajē, bet jau pēc stundas sāksies seminārs "Grāmatu salikuma pamatprincipi". Tajā ar lekcijām uzstāsies Normunds Tiltiņš, Rīgas Valsts tehnikuma Drukas un mediju tehnoloģijas nodaļas vadītājs, Ivs Zenne, Latvijas Mākslas akadēmijas lektors, un grāmatnieks Artis Ērglis.

Tāpat grāmatu svētku pirmajā dienā apmeklētājus gaida tikšanās ar Pasaules latviešu klaidoņu brālības biedriem, kā arī noskatīties dokumentālo filmu "Okeāna saviļņotie" par diviem latviešiem – Kārli Bardeli un Gintu Barkovski, kuri 2016. gadā airu laivā šķērsoja Atlantijas okeānu. Tāpat būs iespēja tikties ar vienu no ceļotājiem un grāmatas ar tādu pašu nosaukumu – "Okeāna saviļņotie" – autoru Gintu Barkovski. Noskatīties filmu un satikt vienu no grāmatas un filmas galvenajiem varoņiem varēs arī sestdien, 20. oktobrī.

Visplašākā pasākumu programma Rīgas grāmatu svētku gaidāma to otrajā dienā – 20. oktobrī. Dienas gaitā notiks vairāku grāmatu atvēršanas svētki. Pulksten 12.00 tiks atvērta profesora Elmāra Grēna grāmata "Nāves impērija. Bioloģisko ieroču slepenā programma PSRS un arī pēc tam…", ko izdevis LU Akadēmiskais apgāds, bet pulksten 13.00 atvēršanas svētki tiks rīkoti latviešu tautasdziesmu akadēmiskā izdevuma septītajam sējumam "Kāzas", ko izdod apgāds "Zinātne". Savukārt pulksten 15.00 gaidāma Daces Judinas detektīvromānu sērijas "Izmeklē Anna Elizabete" devītās grāmatas "Amnēzija" atvēršana un komponista Artura Nīmaņa albuma "Millectrinium" pirmatskaņojums. Pasākumu rīko – "Latvijas Mediji".

Grāmatu svētku apmeklētājus sestdien, 20. oktobrī, sagaida arī pasākums "Latvijai – 100. Dzejnieki un personība dzejnieku un prozaiķu skatījumā" (pulksten 14.00) un Daces Priedes stāsts par ceļojumu uz indiāņu rezervātu Ziemeļdakotā, arī par latviešu un dakotu kultūru līdzībām, arī par genocīdu pret šīm tautām (pulksten 16.00).

Rīgas grāmatu svētku noslēdzošajā dienā – 21. oktobrī – no pulksten 12.00 līdz 13.00 gaidāmi dažādi pasākumi bērniem – Jura Zvirgzdiņa un Gundegas Muzikantes "Zvaigžņu tramvajs", Ievas Samauskas un Katrīnas Avotiņas "Visvisādas vēlēšanās", kā arī erudīcijas spēle "Mūsu Latvija grāmatā". Piedalās: Juris Zvirgzdiņš, Gundega Muzikante, Ieva Samauska, Inguna Cepīte.

Savukārt no pulksten 13.00 līdz 14.00 norisināsies "Mūsu mazā bibliotēka" – darbnīca ar grāmatas "Brīnumu gredzens" ilustratoru Damijanu Stepančiču. Savukārt no pulksten 14.00 līdz 15.00 Tikšanās ar grāmatas "Biedrs bērns" ("Liels un mazs") autori Lēlo Tungalu.

Kā informē Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas pārstāvji, katru dienu Rīgas grāmatu svētkos notiks loterija, kā arī darbosies grāmatu maiņas punkts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!