vimeo:293550839

Nacionālā Kino centra programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" trīspadsmitā pirmizrāde, Ginta Grūbes dokumentālā filma "Lustrum" pie skatītājiem nonāks 2018. gada 8. novembrī Nacionālā kino festivāla "Lielais Kristaps" ietvaros, un vienlaikus ar pirmizrādi filma parādīsies kinoteātros visā Latvijā. Īsi pirms pirmizrādes publicēts tās treileris.

Filma stāsta par VDK darbības metodēm 80. gados un 90. gadu sākumā, liekot izprast padomju totalitāro sistēmu, kas vēl aizvien liek analizēt, melot, nožēlot, atzīties, taisnoties vai skaidrot simtiem Latvijas inteliģences pārstāvju.

Filmas režisors un scenārija autors ir Gints Grūbe, scenārija līdzautore - Sanita Jemberga. Filma veidota filmu studijā "Mistrus Media".

Reizē ar pirmizrādi filma būs redzama kinoteātros visā Latvijā, kur kopā ar filmas reģionālajām pirmizrādēm notiks arī sarunas par kolaborāciju un VDK atstāto mantojumu dažādās Latvijas vietās.

Darbs pie dokumentālās filmas "Lustrum" sākts pirms četriem gadiem, kad ar Saeimas oficiālu lēmumu tika uzsākta VDK arhīvu pētniecība un atklāts bija jautājums, ar ko šī pētniecība 2018. gadā beigsies – vai VDK arhīvi tiks atvērti un kāds statuss būs VDK atstātiem arhīviem pēc 27 gadiem, kad tie nonāca Latvijas Repblikas Saeimas rīcībā. 2018. gada 4. oktobrī Saeima pieņēma lēmumu, ka arhīvi jāpublisko internetā līdz 2018. gada beigām, bet lēmums par to vēl jāpieņem Valsts prezidentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!