Foto: AFP/Scanpix/LETA
94 gadu vecumā mūžībā devies par Francijas Frenku Sinatru dēvētais armēņu izcelsmes dziedātājs un aktieris Šarls Aznavūrs, vēsta Francijas mediji atsaucoties uz estrādes mākslinieka pārstāvjiem.

Populārā dziedātāja karjera mērāma vairāk nekā 70 gadu garumā. Viņš ierakstijis 1400 dziesmu, no kurām lielākajai daļai arī pats ir autors. Tāpat viņš ražīgi darbojies kā mūzikas producents, kā arī veidojis veiksmīgu aktiera karjeru, filmējoties vairāk nekā 60 filmās.

Francijas mūzikas ikona piedzima 1924. gada 22. maijā kā Šahnūrs Varinags Aznavūrjans armēņu imigrantu ģimenē Parīzē.

Viņa vecāki aizbēga no Osmaņu impērijas, glābjoties no turku īstenotajiem armēņu slaktiņiem, un nonāca Parīzē, kur gaidīja vīzu izceļošanai uz ASV.

Kad vīza netika saņemta, viņi palika Francijā un veidoja šovus, kuros Aznavūrs ar māsu piedalījās jau no bērnības.

"Mana darba valoda ir franču, bet ģimenē vienmēr esam runājuši armēņu valodā," teicis dziedātājs.

Savu dziedātāja karjeru Aznavūrs sāka Otrā pasaules kara laikā nacistu okupētajā Parīzē, uzstājoties kabarē priekšnesumos. Viņu leģendārajā "Moulin Rouge" atklāja tobrīd jau labi pazīstamā dziedātāja Edīte Piafa.

Vēlāk abi dalīja dzīvesvietu. Pateicoties viņai dziedātājs nonāca Amerikā un sāka solo karjeru. Aznavūrs dzīvoja kopā ar Piafu astoņus gadus kā viņas menedžeris un dziesmu autors.

Vēlāk filmēšanās bijusi vienlīdz nozīmīga viņa karjeras daļa līdzās mūzikai. Viņš pats teicis, ka vienmēr sevi redzējis "vairāk kā aktieri, kurš dzied, nevis kā dziedātāju, kurš tēlo". Starp nozīmīgākajiem darbiem minamas lomas Fransuā Trifo filmā "Šaujiet uz pianistu" (1960), Kloda Šabrola "Les fantômes du chapelier" (1982) , kā arī 1979. gada "Oskarotajā" Gintera Grasa romāna "Skārda bungas" ekrāna adaptācijā.

2017. gada augustā Aznavūrs tika pie savas zvaigznes Holivudas Slavas alejā.

Dziedātājs turpināja uzstāties līdz pat savas dzīves pēdējiem mēnešiem. Aznavūra pēdējais koncerts notika 2018. gada 17. septembrī, Tokijā, Japānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!