Foto: Publicitātes foto

Dzintaru koncertzāle 2018. gadā ieviesa jaunu sadarbības veidu ar Latvijas mūziķiem – aicinot kļūt par koncertzāles pastāvīgajiem rezidentiem. Pirmie šajā konkursā uzvarēja trio "Art-i-Shock", kļūstot par Dzintaru koncertzāles rezidējošiem māksliniekiem 2018./2019. gada sezonā. Pirmo reizi jaunajā statusā trio dalībnieces ar Dzintaru koncertzāles klausītājiem tiksies svētdien, 30. septembrī pulksten 14.00 ciklā "Brīvdienu mūzika", portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka.

"Esmu patiesi gandarīts, ka tieši trio "Art-i-Shock" ir pirmais, kuri konkursā ieguva tiesības būt par Dzintaru koncertzāles rezidentu šajā sezonā. Tikai spilgtas un radošas personības spēj izveidot tik unikālu vienību, kura nu jau kļuvusi par neatņemamu mūsu valsts kultūrtelpas daļu un piedāvā klausītājiem aizvien jaunas un pārdrošas idejas," ar gandarījumu uzsver Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis.

Savukārt pašas mūziķes, runājot par gaidāmo koncertu un rezidenci Dzintaru koncertzālē, atklāj: "Ar koncertu ciklā "Brīvdienu mūzika" aizsāksies trio "Art-i-Shock" rezidences sezona Dzintaru koncertzālē 2018./2019. gada sezonā, tāpēc šajā koncertā vēlamies pieteikt mūsu rezidences sezonas plānoto daudzveidību un arī trio "Art-i-Shock" darbības daudzpusīgo spektru. Dzirdēsiet kaleidoskopisku pastaigu no mūsu zelta repertuāra – populāras Morisa Ravela, Zigmara Liepiņa un Čika Koreas melodijas trio "Art-i-Shock" versijā, kā arī pavisam jaunu latviešu komponistes Madaras Pētersones darbu, fragmentu no Andra Vecumnieka trīskāršā koncerta ar orķestri, kā arī Astora Pjacollas, komponista, ar kuru 2011. gadā sākās trio "Art-i-Shock" darbība, skaņdarbus."

Kā Dzintaru koncertzāles rezidējošiem māksliniekiem 2018./2019. gada sezonā trio "Art-i-Shock" būs iespēja īstenot piecas koncertprogrammas, un dalība ciklā "Brīvdienu mūzika" ir viņu pirmā viesošanās uz Dzintaru koncertzāles skatuves kā koncertzāles rezidējošajiem māksliniekiem.

Trio "Art-i-Shock" ir viens no meistarīgākajiem, oriģinālākajiem un ievērojamākajiem Latvijas kameransambļiem ar Eiropas mērogā unikālu, neparastu instrumentu sastāvu. Kopš tā pastāvēšanas sākotnes 2011. gadā trio spēlē trīs izcilas mūziķes ar atšķirīgām personībām un temperamentiem – pianiste Agnese Egliņa, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un čelliste Guna Šnē. Ansambļa nosaukumā iešifrēta tiekšanās pēc mākslinieciskas pilnības, vēlme klausītājus pārsteigt, iepriecināt un dažreiz draudzīgi provocēt. Trio raksturo smalks humors, spēles elements, radošs šoks kā jaunrades un sevis jaunatklāšanas pirmstāvoklis.

Trio "Art-i-Shock" koncertprogrammas ir kontrastiem un muzikāliem eksperimentiem bagātas. Sadarbojoties ar komponistiem, mākslinieces pilnveido un paplašina oriģinālmūzikas repertuāru, kas sarakstīta čellam, klavierēm un sitaminstrumentiem, aktīvi veicina jaunu skaņdarbu tapšanu. To interpretācijas raisījušas kritiķu sajūsmu par mūziķu rūpīgu iedziļināšanos katrā darbā, laikmetīgās mūzikas niansēti smalkiem atskaņojumiem un tehnisko meistarību. Trio "Art-i-Shock" jaundarbus veltījuši Kristaps Pētersons, Linda Leimane, Platons Buravickis, Andris Dzenītis, Agneta Krilova, Santa Bušs, Sabīne Ķezbere, Rihards Dubra, Juris Karlsons, Marina Gribinčika, Jānis Lūsēns, Andris Vecumnieks, Jēkabs Nīmanis un Evija Skuķe.

Trio "Art-i-Shock" radošajā ikdienā ietilpst aktīva koncertēšana Latvijas reģionos un ārpus tās: kameransamblis ir uzstājies Norvēģijā, Igaunijā, Lietuvā, Albānijā, Gibraltārā, Ķīnā. 2017. gadā trio "Art-i-Shock" tikai nominēts Lielajai mūzikas balvai par izcilu sniegumu kamermūzikā, un tas ir arī Latvijas Radio 3 "Klasika" un Dzintaru koncertzāles rezidējošais ansamblis. Sadarbojoties ar nacionālo ierakstu apgādu "Skani", trio "Art-i-Shock" šā paša gada novembrī izdos savu pirmo CD ierakstu.

Turpinot klausītāju iemīļoto demokrātisko koncertu ciklu "Brīvdienu mūzika", Dzintaru koncertzāle un diriģents Jānis Ozols 2018. gada rudenī aicina klausītājus uz trīs koncertiem, kuros tiksimies ar leģendāro ģitāristu un mūziķi Aivaru Hermani, bungu un dūdu grupu "Auļi", kā arī dzirkstošo kameransambli trio "Art-i-Shock", kura dalībnieces ar klausītājiem tiksies jau svētdien, 30. septembrī pulksten 14.00 Dzintaru koncertzāles mazajā zālē.

Biļetes uz šo un citiem "Brīvdienu mūzikas" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!