Foto: Publicitātes attēls

Bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" atkārtoti izdevusi Žaka Frīnsa stāstu krājumu "Skolotājs Jāps var visu".

Grāmatu no nīderlandiešu valodas tulkojusi Inese Paklone, bet ilustrējis Edmunds Jansons.

Jāps, trešās klases jaunais audzinātājs un grāmatas galvenais varonis, ir mazliet savāds, daudzi pat saka – traks. Taču ātri vien lasītājs saprot, ka viņš ir ļoti godīgs, cilvēcīgs un gudrs skolotājs, kurš lieliski saprotas ar bērniem. Jāps spēj neparastā veidā atrisināt grūtas situācijas, panākot bērnu uzticēšanos, un ar viņu nekad nav garlaicīgi.

Krājumā apkopoti 37 īsi stāsti, kuros dzīvā un vienkāršā valodā ar humoru risināti bērnu ikdienas un attiecību sarežģījumi. Bērni skolotāja Jāpa klasē mācās no skolas grāmatām, tomēr daudz svarīgāka ir viņu savstarpējā komunikācija, iedziļināšanās apkārtējo emocijās un godīgums vienam pret otru.

Lasītāju iemīļotais stāstu krājums "Skolotājs Jāps var visu" pirmoreiz latviski iznāca 2009. gadā un tika atzinīgi novērtēts: grāmata uzvarēja 2010. gada Bērnu žūrijas balsojumā, pēc stāstu motīviem veidotu izrādi "Skolotājs Jāps un klase" iestudēja Jaunajā Rīgas teātrī, Latvijas Radioteātris izveidoja grāmatas radiolasījumu seriālu, bet Edmunds Jansons saņēma Jāņa Baltvilka balvu par latviešu izdevumam veidotajām ilustrācijām.

Rakstnieks Žaks Frīnss (Jacques Vriens) ir bijis skolotājs bērniem no sešu līdz 12 gadu vecumam, vēlāk arī pamatskolas direktors. Stāstos viņš ietvēris daudz ko no savu pedagoga gadu pieredzes. Kopš 1992. gada Frīnss nododas tikai literāram darbam, taču bieži apmeklē skolas.

Grāmatas ilustrācijas zīmējis animācijas režisors Edmunds Jansons. Viņš atradis Jāpam vizuālo identitāti, kas atbilst gan viņa ekscentriskajam raksturam, gan labvēlības un iejūtības gaisotnei, kas valda ap skolotāju. Vizuālais noformējums veidots kā stilizēta skolas piezīmju klade ar pildspalvas zīmējumiem, kurus dažkārt gadās nedaudz izsmērēt ar roku, steidzoties pāršķirt nākamo lapu. Maketu atkārtotajam izdevumam atjaunojusi Ūna Laukmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!