Foto: Jānis Vecbrālis

No 27. septembra līdz 6. oktobrim Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) kopā ar savu galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju Gintaru Rinkeviču dosies koncertturnejā uz Indiju un Šrilanku. Koncerturneja ir valsts simtgades starptautiskās programmas notikums, veicinot Latvijas un Indijas sadarbību ekonomikā, izglītībā un kultūrā, portālu "Delfi" informē LSO pārstāvji.

Koncerti tiek organizēti sadarbībā Latvijas vēstniecību Indijā un izcilo vijolnieku, komponistu Lakšminarajanu Subramanjamu (Dr. L. Subramanjams) un “Subramanjama fondu”. Sadarbība izveidojusies 2015. gadā, kad LSO kopā ar Dr. Subramanjamu koncertēja Indijā. Īpaši jāpiemin koncerts Deli 2015. gada 10. janvārī, kad ar LSO un indiešu mūziķu koncertu tika atklāta Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības padomē. Savukārt, pagājušā gada septembrī indiešu vijoļspēles ikona viesojās Latvijā, kad ne vien koncertēja kopā ar LSO Liepājā, bet dāvāja Latvijas simtgadei veltītu Svētku simfoniju (Symphony of Celebration).

Koncerti, kas norisināsies 29. septembrī “Chowdiah Memorial Hall”, Bengalūrā, Indijā, 2. oktobrī “Nelum Pokuna auditorium”, Kolombo, Šrilankā, 5.oktobrī “Siri Fort Auditorium”, Deli, Indijā, apmeklētājiem būs pieejami bez maksas. Programma veidota tā, lai būtu interesanta ikvienam – tiks atskaņoti Dr. L. Subramanjama skaņdarbi, Eiropas vērtības reprezentēs Ludviga van Bēthovena 5. simfonija, kā arī izcilākais Latvijas simfonisma paraugs – Emīla Dārziņa Melanholiskais valsis.

“Neapšaubāmi, LSO un indiešu mūziķu koncerti Indijā un Šrilankā būs nozīmīgs notikums ne tikai Latvijas simtgades svinību ietvaros, bet arī atstās paliekošu iespaidu uz abu valstu sadarbību un veicinās Latvijas atpazīstamību Indijā un reģionā,” apgalvo Latvijas vēstnieks Indijā Aivars Groza.

“Kopš vēstniecības atvēršanas 2014. gadā Latvijas un Indijas attiecības ir dinamiski attīstījušās. Latvija ir kļuvusi par valsti, kuru par savu studiju vietu izvēlas daudzi, jo daudzi Indijas jaunieši. Strauji attīstās sadarbības projekts, kura ietvaros Rīgas osta kļūst par Indijas eksporta pakalpojumu sniedzēju šīs valsts lauksaimniecības un cita veida produkcijas nogādāšanai Eiropā. Kā nozīmīgi notikumi abu valstu attiecībās jāvērtē Ministru prezidenta oficiālā vizīte Indijā pagājušā gada novembrī un Indijas parlamenta priekšsēdētājas Sumitras Mahadžanas vizīte Latvijā šī gada jūnijā. Ņemot vērā Indijas pieaugošo lomu globālajos politikas un ekonomikas procesos, ir svarīgi uzturēt aktīvu dialogu ar lielāko pasaules demokrātisko valsti, arī veicinot sadarbību kultūrā.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!