Foto: DELFI
Ar folkloras grupu koncertu un trīs īpašu ugunszīmju dedzināšanu 22. septembra vakarā Rīgā, uz AB dambja notika Baltu vienības dienai veltīts pasākums. Baltu vienības diena tiek atzīmēta pieminot 1236. gada 22. septembra vēsturiskos Saules kaujas notikumus, kad žemaiši un zemgaļi kopīgi sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus.

Pasākuma laikā tika iededzinātas trīs īpaši veidotas ugunszīmes. Latvijas ugunszīmi bija veidojusi māksliniece Maija Puncule, Lietuvas – mākslinieki Vitauts un Ķestutis Musteiķi, bet prūšiem veltītās ugunszīmes autors ir spāņu mākslinieks Jordi NN.

Baltu vienības dienā Rīgā uzstājās folkloras kopas "Banga", "Grodi", "Vilkači", kā arī dūdu un bungu mūzikas grupa "Auļi".

13. gadsimtā Baltijas jūras dienvidu un austrumu krastus apdzīvoja Baltu tautas: aukstaiši, žemaiši, jātvingi, skalvji, kurši, zemgaļi, sēļi, latgaļi, galindi un prūši. Vēlākā laikposmā, apvienojoties mazākām tautām, izveidojās latvieši, lietuvieši un prūši.

Kopš 2000.gada Latvijas un Lietuvas parlamenti Baltu vienības dienu pasludināja par svētku dienu, kad tiek īpaši uzsvērta abu tautu tuvā radniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!