Foto: Publicitātes foto
No 20. oktobra līdz 4. novembrim jau 17. reizi risināsies Jaunās mūzikas festivāls "Arēna", kura centrā šogad būs latviešu un mūsu kaimiņvalstu mūzika, mākslinieki un pirmatskaņojumi. Festivāla atklāšanas koncertā sestdien, 20. oktobrī, Vidzemes koncertzālē "Cēsis" un sestdien, 27. oktobrī, VEF Kultūras pils Kamerzālē uzstāsies sitaminstrumentu virtuozi Juris Āzers un Guntars Freibergs. Viņi festivālu ieskandinās ar savu jauno programmu "Texture of Groove", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Ar šo programmu abi jaunie un talantīgie sitaminstrumentālisti vēlas izcelt Latvijas koncertpraksē salīdzinoši maz apspēlētu, bet jaudīgu mūzikas fenomenu – grūvu (groove – angliski) . Tā ir tā ritmiskā un melodiskā dzinējspēka izjūta, kas iedarbojas arī ķermeniski, liekot sist kāju vai kustēties līdzi mūzikas pulsācijai. Grūvs ir ārkārtīgi uzrunājošs, viegli saprotams un iedarbīgs mūzikas izteiksmes elements, kam šajā koncertprogrammā tiks pievērsta īpaša uzmanība, parādot, cik dažādos un krāsainos veidos komponisti apspēlējuši grūva jēdzienu sitaminstrumentu mūzikā.

Koncertprogrammā skanēs komponistu Alehandro Vinjao (Alejandro Viñao), Džeikoba Drakmena (Jacob Druckman) un Avnera Dormena (Avner Dorman) darbi, kuros būs dzirdamas visplašākās mūsdienu mūzikas spektra krāsas – sākot no Kloda Debisī impresionisko skaņu gleznu iespaida līdz pat minimālisma un modernisma tehniku pielietojumam.

Juris Āzers un Guntars Freibergs izglītību ieguvuši prestižākajās Eiropas mūzikas augstskolās. Sitaminstrumentālistu dueta pirmā satikšanās mūzikā notika 2016. gada "Sansusī" festivālā koncertprogrammā ar marimbai sarakstīto repertuāru (galvenokārt japāņu garā), kas izpelnījās neviltotu klausītāju atzinību. Juris Āzers pašlaik studē maģistrantūrā Berlīnes Hansa Eislera Mūzikas augstskolā un regulāri uzstājas laikmetīgā mūzikas ansambļa "United Berlin" sastāvā, kuru vada viena no pasaulē pazīstamākajām Krievijas diriģēšanas zvaigznēm Vladimirs Jurovskis.

Guntars Freibergs latviešu publikai jau ir pazīstams ar savu skatuves harismu un mākslinieciski virtuozo spēli, iegūstot arī Latvijas Lielās mūzikas balvas nomināciju 2011. gadā par spožu debiju.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto "Saklausi nākotni!" ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!