Foto: Publicitātes foto
No 25. līdz 29. septembrim Rīgā viesosies portugāļu ilustrators, grāmatu autors un bērnu grāmatu izdevniecības Pato Lógico dibinātājs Andrē Letrija (1973). Vizīti organizē Latvijas Mākslas akadēmija sadarbībā ar bērnu grāmatu izdevniecību "Liels un mazs".

25. septembrī pulksten 14.30 korpusā K2 (ieieja no pagalma) Latvijas Mākslas akadēmija aicina visus interesentus apmekēt Andrē Letrijas "artist talk" vieslekciju.

Andrē Letrija ir ilustrators, viņš ilustrē gan bērnu grāmatas, gan sadarbojas ar laikrakstiem un žurnāliem. Viņa grāmatas ir saņēmušas Portugāles ilustrāciju balvu, tās izdotas arī ASV, Lielbritānijā, Spānijā, Itālijā, Dienvidkorejā un citviet. Andrē Letrija saņēmis "Society for News Design" balvu par izcilību grāmatu ilustrācijā. Letrija ir piedalījies starptautiskās izstādēs, piemēram, Bratislavas Bienālē, prestižajā Boloņas Bērnu Grāmatu tirgus ilustrāciju izstādē. Viņš ir strādājis arī kā animācijas filmu režisors un teātra scenogrāfs.

2010. gadā Letrija nodibināja savu izdevniecību "Pato Lógico", kura ir iemantojusi starptautisku atpazīstamību, un tiek cienīta un augsti novērtēta nozares profesionāļu vidē. Pato Lógico izdotās grāmatas ir saņēmušas balvas Boloņas Bērnu grāmatu tirgū, kas ir lielākais un viens no nozīmīgākajiem pasākumiem bērnu grāmatniecības nozarē.

Latviski izdoto "Ja es būtu grāmata" mākslinieks veidojis kopā ar savu tēvu, rakstnieku Žozē Žorži Letriju (Jose Jorge Letria). "Ja es būtu grāmata" ir grāmata par grāmatu, tā ļauj bērniem iztēloties grāmatu kā dzīvu būtni, kas piedāvā viņiem savu draudzību. Turklāt ar iztēles palīdzību grāmata spēj nebeidzami mainīties. Grāmatas ilustrācijas, tāpat kā teksts, veidotas lakoniskā un poētiskā manierē, īstenojot spēles piedāvātās iespējas: ik atvērumā grāmata maina savu lomu, kļūstot te par lidmašīnu, te salu, te laternu vai čemodānu. Krāsu gamma un tekstūra, kas rada sajūtu, ka turam rokās senu, ilgi lietotu priekšmetu, netieši norāda uz cilvēka un grāmatas gadsimtiem ilgo attiecību vēsturi. Pieaugušam lasītājam tā rada vieglu nostalģijas un apcerīguma atmosfēru. Darba autori pārstāv divas paaudzes portugāļu literatūrā un mākslā.

Latvijas Mākslas akadēmijā notiekošās lekcijas laikā Andrē Letrija stāstīs par savu ilustratora karjeru, izdevniecības tapšanas procesu un mākslinieciskajiem izaicinājumiem ilustratora profesijā. Vizītes laikā ilustrators vadīs radošo darbnīcu ciklu Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studentiem, kā arī radošās darbnīcas bērniem vairākās skolās Rīgā.\

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!