Foto: DELFI
Ar sarkano paklāju un grupas "Keksi" uzstāšanos 19. septembra vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" atklāts kinofestivāls "Baltijas pērle", kas šogad svin 25 gadu pastāvēšanas jubileju.

Šogad festivālu atklāja Krievijas režisora Kirila Serebreņņikova jaunākās filmas "Vasara" Latvijas pirmizrāde, pašam tās autoram joprojām atrodoties mājas arestā.

Filmas "Vasara" tapšana tika pārtraukta 2017. gada augustā, dažas dienas pēc tam, kad Serebreņņikovs tika aizturēts un nogādāts Maskavas Basmanas rajona tiesas namā. Vēlāk režisoram tika piespriests mājas arests, kas vairākkārt ticis pagarināts. Režisors tika apcietināts saistībā ar apsūdzībām krāpšanā. Serebreņņikovs viņam izvirzītās apsūdzības noliedz. Filmu "Vasara" Serebreņņikovs montēja un pabeidza, esot mājas arestā. Režisoram bija liegts doties arī uz filmas starptautisko pirmizrādi Kannās.

Tomēr uz Rīgas pirmizrādi bija ieradušies filmas scenārija autori Maikls un Lidija Idovi, krievu izcelsmes amerikāņi. Pēc viņu radītā scenārija Kirils Serebreņņikovs radījis kino stāstu par Viktoru Coju.

Kopumā festivāla programmā šogad ir iekļautas 25 filmas, kas saviļņojušas publiku un kritiķus vērienīgākajos pasaules festivālos. "Baltijas pērles" filmas šogad varēs noskatīties no 19. līdz 25. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!