Foto: Valters Pelns
Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā "Civita Nova" 13. septembrī tika atklāta piecu jauno mākslinieku laikmetīgās mākslas izstāde "Viņas spējas / Her Aptitude". Grupas izstādes autori ir Anna Ceipe, Anna Politiko, Pēteris Vīksna, Jūlija Prohorenkova un Silvija Rudzika.

Izstādi organizē "Lielais dzintars" sadarbībā ar fondu "Mākslai vajag telpu", un tā ir kā vēstnesis septembra beigās gaidāmajam mūsdienu mākslas festivālam "Liepājas Mākslas forums". Izstādes kuratore – Elīna Sproģe.

Izstādes pamatā ir čehu režisora Jaromila Jireša 1970. gadā uzņemtās filmas "Valērija un viņas brīnumu nedēļa" (Valerie and Her Week of Wonders) centrālā tēma un vizuālā estētika, kas atspoguļo jaunas sievietes ceļu no bērnības līdz briedumam, tās ārējā veidola un iekšējās pasaules transformāciju un cīņu.

Tematiski izstādei veidotie darbi ar dažādu mediju palīdzību apvieno reālisma un fantastikas žanrus, radot sirreālu stāstu par sevis un savu alku izzināšanu. Dažādas epizodes atklājas caur iztēlotas oāzes jeb patvēruma meklējumiem Annas Ceipes trauslo stikla objektu līnijās, pakļaušanos dabas un likteņa stihijām Jūlijas Prohorenkovas fotogrāfijās, saskarsmi ar sievietes tumšo pusi Silvijas Rudzikas ar priekšmetiem gleznotajā instalācijā un centieniem caur lūpu un ķermeņa kustību izteikt lietu būtību Pētera Vīksnas un Annas Politiko veidotajā filmā.

Izstāde "Lielajā dzintarā" būs skatāma līdz 31. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!