Foto: Publicitātes foto
Ikgadējo "Dzejas dienu" laikā, 14.septembrī pulksten 19.00 jau astoto gadu pēc kārtas norisināsies akcija "Sirds uz perona". Tās laikā ikviens aicināts pulcēties dzelzceļa stacijās, autobusa pieturās, autoostās un lasīt dzeju.

Kā portālu "Delfi" informē akcijas idejas autore un rīkotāja Guna Roze no Tukuma literātu apvienības, "Sirds uz perona" šogad norisināsies ar Latvijas simtgadei veltītu moto "Biļete līdz Brīvībai".

Akcija aizsākās 2011. gadā stacijā "Tukums 1".

Galvenajā lomā - dzeja

Atšķirībā no klasiskiem Dzejas dienu pasākumiem, "uz perona" nevis dzejnieki lasa dzeju un citi klausās, bet tie "citi" skaļi lasa dzeju, kas pašiem patīk. Lasa cits citam, vai piezvana kādam īpašam cilvēkam un velta tieši viņam izraudzītu dzejoli. Atmosfēra ir tik dabiska, ka pamazām pat nejauši garāmgājēji kļūst par dzejas klausītājiem un pat deklamētājiem. Kāds spēlē ģitāru vai dzied, jo arī dziesma ir dzeja, kāds dejo, fotografē, zīmē vai raksta ar krītu uz asfalta – brīva platforma radošām izpausmēm. Tajās stacijās, kas akcijā piedalās jau vairākus gadus, uz soliem, palodzēm, kases letēm noliktas dzejas grāmatas – tās vienkārši var ņemt un lasīt.

Līdzi laikam

Šogad akcijā varēs piedalīties ne tikai tur, kur notiks organizēti pasākumi (Tukums, Jelgava, Liepāja, Smārde, Pļaviņas, Brocēni, Iecava, Dobele, Pūre u.c), bet sev ērtā vietā jebkur pie eksistējoša vai ex dzelzceļa, autobusa pieturā vai autoostā, vienatnē vai kompānijā. Šo vietu var un pat vēlams atzīmēt kartē īpašā kartē. 14. septembra vakarā redzēsim, cik daudz sirsniņu iemirgosies Latvijā un pasaulē, kas nozīmēs, ka cilvēkus visās šajās vietas tieši šobrīd vieno dzeja un ceļš zem kājām.

Brīvbiļete par dzejoli

Kur ir dzelzceļš vai autoosta, tur jābūt arī biļetēm. Visi "dzejas pasažieri", pat tie, kas tikai klausās, saņem īpašu brīvbiļeti. Šogad tās pievienotā vērtība būs iespēja bez maksas apmeklēt "Memoriālo Muzeju apvienības" muzejus un par sirsnīgām cenām iegādāties grāmatas. Ja stacijā nav koordinatora ar fiziskām brīvbiļetēm, var publicēt foto vai vēl labāk – video ar savu lasījumu, izmantojot mirkļbirku #sirdsuzperona, un īpašo biļeti saņemt elektroniski – arī tāda iespēja šogad būs pirmoreiz.

"Tie, kas katru gadu gaida septembra otrās piektdienas vakaru, jau zina, ka "uz perona" nevis dzejnieki lasa dzeju un citi klausās, bet tie "citi" lasa dzeju, kas pašiem patīk. Atmosfēra vienmēr ir tik dabiska un sirsnīga, ka pat nejauši garāmgājēji kļūst par dzejas klausītājiem un pat deklamētājiem. Kāds spēlē ģitāru vai dzied, kāds dejo, fotografē, zīmē vai raksta ar krītu uz asfalta – tā ir brīva platforma radošām izpausmēm," stāsta akcijas idejas autore.

"Zinu, ka tie, kas pērn dzeju lasīja pie "Tilta uz nekurieni", arī šogad vēlas pulcēsies tieši tur," atklāj Guna Roze, stāstot, ka daļa pasākuma notiks arī šajā neparastajā vietā. "Ja vien varētu būt vienlaikus divās vietās, arī es gribētu būt Sātos, manuprāt, tur ir visskaistākie Latvijas saulrieti. Arī laiks tur ir "nekurīgs", un dzeja pie tilta drīkst sākt skanēt jau 18.00."

Vairāk par pasākumu var uzzināt, apmeklējot Tukuma literātu mājaslapu vai notikuma "Facebook" lapu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!