Foto: Publicitātes attēls
No 10. septembra galerijā "Istaba" būs skatāma Kristīnes Nuķes-Panteļejevas personālizstāde "Kosmiskā Odiseja", portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Jaunākajā darbu sērijā māksliniece pievēršas padziļinātai sarežģītu dabas formu pētniecībai, analizējot dabas mikro struktūras, to kopsakarības ar makro struktūrām un pat kosmiska mēroga veidojumiem. Kristīnes Nuķes-Panteļejevas darbos var saskatīt atsauces uz ciparu tehnoloģijām, 3D printēšanu, iekārtas radītos, vizuāli uztveramos "pikseļus" aizstājot ar manuāli veidotiem keramikas materiāla pilieniem.

"Koki nav primitīvi. Lai tiem izplauktu lapas, tie negriež, nemaļ, nemaisa, necep, neapsmidzina, nekodina. Tā vietā tie savāc Saules enerģiju, izmantojot molekulārās elektroniskās ierīces, fotosintēzes reakcijas centrus hloroplastā. Šādi raugoties, koks ir augsta tehnoloģija. Čipi un raķetes nav," izstādes kontekstā tiek citēts amerikāņu inženieris Kims Ēriks Drekslers.

"Kosmiskā Odiseja" aicina skatītāju aizdomāties, ka augsne svarīgākiem atklājumiem ir tepat mums apkārt, vajag tikai vērīgāk (nano līmenī) ieskatīties, un katrā šūnā, katrā kristālā ir iespējams saskatīt visumu, atrast vitāli svarīgu problēmu risinājumus un izdarīt atklājumus, kas mainīs pasauli.

Māksliniece Kristīne Nuķe-Panteļejeva ir absolvējusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Vides dizaina nodaļu (2003), Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina apakšnozari (MA 2009) un Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas apakšnozari (MA 2018), studiju laikā gūstot iemaņas metālmākslā un juveliermākslā Lahti Lietišķo zinātņu universitātē Somijā. Pēc studijām uzsākusi darbu Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā kā sudraba kalšanas pasniedzēja ar specializāciju emaljēšanā. Paralēli nodarbojas ar radošiem eksperimentiem, veidojot konceptuālas rotas – darbi ir bijuši eksponēti Latvijā, ASV, Grieķijā, Krievijā, Lietuvā, Rumānijā, Dānijā. 2018. gadā ieguvusi sudraba apbalvojumu prestižajā Starptautiskajā keramikas konkursa izstādē "Martinsona balva".

Izstāde galerijā "Istaba", Krišjāņa Barona iela 31A, skatāma līdz 10. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!