Foto: DELFI

Fonda "Mākslai vajag telpu" (MVT) Vasaras mājā 30. augusta vakarā tika atklāts noslēdzošais cikla "Skaņai vajag mākslu" darbs. Šoreiz savu skanisko un vizuālo interpretāciju par kādu latviešu mākslas klasikas darbu veidojusi populārā grupa "Prāta vētra" un jaunais mākslinieks Jānis Krauklis. Jaunais darbs radīts, iedvesmojoties no Zuzānu kolekcijā esošas Rūdolfa Piņņa gleznas "Dārgakmeņi".

Jaunizveidotais darbs aplūkojams pilnīgā tumsā, izmantojot viedtālruņa lukturīti. Tajā kā kalnu raktuvēs iemirdzas Piņņa gleznotie dārgakmeņi un izliecas guļošās sievietes siluets. Pēckara periodā, jo īpaši sākot ar 60. gadu nogali, gleznotāja izmantotie mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi un kolorīts ķļuva arvien ekspresīvāki un spilgtāki. Dekonstruējot Rūdolfam Pinnim raksturīgajā paletē klātos krāsu laukumus, slāņus un līniju ritmu uz telpas sienām un grīdas, Jānis Krauklis pamodinājis abstrakcijas dinamiku un trīsdimensionalitāti. Skaņa, līdzīgi kā 1973. gadā tapušās gleznas dārgakmeņi, kas mākslas darbā guļ līdzās kailajam ķermenim, atklājas pakāpeniski. Tikai pārvietojoties telpā iespējams pieredzēt skaņu tās pilnajā būtībā – līdzīgi kā dārgumi alā vai sievietes klēpī.

Rūdolfs Pinnis ir teicis: "Sieviete priekš manis joprojām ir noslēpums. Mistika. Un tā arī to gleznoju." Tāpat arī grupas Prāta Vētra mūziķu radītais skaņdarbs izstādē ir sadalīts celiņos, ļaujot Renāra Kaupera vokālam te saplūst ar bungu, bet te – ar basģitāras partiju.

Jau ziņots, ka 6. septembrī pulksten 18 MVT Vasaras mājā norisināsies māksliniekam Rūdolfam Pinnim veltīta saruna, kuru vadīs latviešu dzejniece un māksliniece Ieva Rupenheite, kamēr pašu izstādi var apskatīt līdz 10. septembrim."

Pasākumos ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!