Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālais teātris savu 100. sezonu atklās 13. septembrī ar Raiņa "Pūt, vējiņi!" Elmāra Seņkova režijā. Scenogrāfe un vizuālās koncepcijas autore ir Monika Pormale, izrādē skanēs Imanta Kalniņa mūzika, portālu "Delfi" informē teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Rimšēviča.

Iestudējuma veidotāji uzdod jautājumu – kur slēpjas "Pūt, vējiņu" fenomens? Vai tiešām poētismā un ilgās? Rakstot lugu, Rainis ilgojās pēc Latvijas, bet mums viņa jau ir. Kas tad šodien ir šīs ilgas? Un pēc kā? Pēc Ulda muskuļu spēka, kas jādzesē dzerot? Pēc Barbas absolūtā godīguma, kas viņu iedzen Daugavā? Kāpēc šī ir populārākā Raiņa luga?

Skanot Imanta Kalniņa leģendārajai kinomūzikai, aktieri dzīvo cilvēku "audeklā" ieaudīs savu varoņu likteņus, izspēlēs Raiņa lugu kā kanonu. Paturot acu priekšā Latvijas simtgades vasaras Dziesmu un deju svētkus. Ar domu par rītdienu.

Lomās: Uldis – Jēkabs Reinis, Barba – Laura Siliņa, Zane – Agnese Cīrule, Anda –Madara Botmane, Māte – Lāsma Kugrēna, Didzis – Raimonds Celms, Orta – Lolita Cauka, Ciepa – Inga Misāne-Grasberga, Gatiņš – Kārlis Reijers. Izrādē būs arī aktieri Ģirts Jakovļevs, Esmeralda Ermale, Astrīda Kairiša un Uldis Dumpis.

Iestudējumā piedalīsies tautas deju ansamblis "Līgo", vadītājs Jānis Purviņš un Tautas deju ansamblis "Teiksma", vadītājs Jānis Ērglis.

Kostīmus veidoja MAREUNROL'S, horeogrāfiju – Jānis Purviņš un Agate Bankava, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, muzikālā noformējuma autors Toms Auniņš.

Izrādē tiek izmantoti autentiski etnogrāfiskie Kurzemes tautastērpi no TDA "Līgo" kolekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!