Foto: Kadrs no filmas "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule"

Lietuva ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" nolēmusi izvirzīt režisora Arūna Mateļa dokumentālo filmu "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule" ("Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta") (2018), kas vēsta par riteņbraucējiem un tapusi sadarbībā ar Latvijas studiju "VFS Films".

Šādu lēmumu pieņēmusi Lietuvas "Oskara" atlases komisija, ceturtdien paziņojis Lietuvas Kinocentrs.

Arūns Matelis ir pasaulē pazīstams dokumentālā kino režisors, kurš 2007. gadā saņēma ASV Kinorežisoru ģildes balvu par filmu "Pirms pārlidot uz Zemi" ("Prieš parskrendant i žeme").

Viņa jaunā filma, kas tapusi gandrīz astoņu gadu garumā, atklāj neredzamo pusi riteņbraukšanas sacensībās "Giro d'Italia" - vienā no trim pasaulē lielākajām un grūtākajām velosportistu cīņas arēnām. Neskatoties uz velosporta popularitāti, tikai nedaudzi zina par šo sacensību sarežģīto, hierarhisko struktūru, kas paredz beznosacījuma pakļaušanos un pašuzupurēšanos. Filmas centrā ir tā dēvētie gregari - profesionālās riteņbraukšanas mūki, kuri vienmēr brauc aizmugurē, sargā komandas biedrus, piegādā viņiem ūdeni un jau startējot ir nolemti zaudējumam.

"Filmas patiesais valdzinājums ir daudz dziļāks. Tā vēsta par sportu, kas prasa daudz fizisko un garīgo spēku, bet vienlaikus liek domāt par dzīves jēgu, uzupurēšanos un uzticību sev," norādījusi Lietuvas "Oskara" atlases komisijas priekšsēdētāja Živile Pipinīte.

Pēc viņas sacītā, filma izceļas ar lielisku operatoru darbu, precīzu montāžu un prātā paliekošu skaņu celiņu.

Pērn oktobrī Mateļa lente Varšavas starptautiskajā filmu festivālā saņēma balvu "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma".

Šis darbs ir viens no lielākajiem Eiropas dokumentālā kino kopražojumiem, kura tapšanā līdz ar Lietuvu un Latviju piedalījušās arī Itālija, Šveice, Īrija, Ziemeļīrija, Spānija un Beļģija.

Latvijā filmas pirmizrāde notika aprīlī. Filmas tapšanu atbalstījis Eiropas fonds "Creative Europe", Lietuvas un Latvijas nacionālie Kinocentri, kā arī visu pārējo dalībvalstu kinofondi.

Par tiesībām pārstāvēt Lietuvu sacensībā par "Oskara" balvu labāko ārzemju filmu kategorijā šogad sacentās vēl četri kinodarbi - Jūrates Samuļonītes un Vilmas Samuļonītes "Močiute, Guten Tag!" ("Vecomamm, Guten Tag!"), Audrjus Juzēna "Pūču kalns" ("Peledø kalnas"), Mindauga Survilas "Senais mežs" ("Sengire") un Egles Vertelītes "Brīnums" ("Stebuklas").

"Oskara" balvas tiks pasniegtas 2019. gada 24. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!