Foto: Publicitātes foto
Kas ir literatūra un kas ir bibliotēka? Uz šiem jautājumiem tiek meklētas atbildes projekta "Bibliotēka" ietvaros, kas ir video stāstu sērija par latviešu literatūru un bibliotēkām. Atbildes sniedz latviešu rakstnieki un citi aktīvi Latvijas literatūras dzīves veidotāji, portālam "Delfi" vēsta projekta pārstāve Daina Bitēna.

Sabiedriskajā akcijā jau ir iesaistījusies latviešu rakstniece, 25 grāmatu autore Nora Ikstena, Latvijas Nacionālās Bibliotēkas (LNB) direktors Andris Vilks, LNB Atbalsta biedrības direktore un bijusī kultūras ministre Kārina Pētersone, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, uzņēmējs un mecenāts Valērijs Belokoņs, latviešu mākslas vēsturnieks un gleznotājs Imants Lancmanis, dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš, rakstnieks Māris Bērziņš, kā arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Sanita Stinkule.

Projekts “Bibliotēka” aicina atklāt sabiedrībai stāstus par literatūras nozīmi cilvēku dzīvēs, stāstus par personīgajām bibliotēkām, to saturu, kā arī emocionālo un profesionālo vērtību. Video stāstu publicēšana tiks uzsākta šī gada septembrī un notiks pakāpeniski – reizi mēnesī tiks publicēts jauns materiāls.

“Literatūra veido cilvēku, veido nāciju, un literatūras iemiesojums jeb izpausme ir grāmata,” vienā no gaidāmajiem video materiāliem stāsta Zbigņevs Stankevičs, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts. “Savukārt bibliotēka ir izvēlētu grāmatu krājums, ko cilvēks mūža gaitā sakrāj. Pēc tā, kādas grāmatas atrodas cilvēka bibliotēkā, var saprast, kāds ir pats cilvēks; uzzināt, kas viņu interesē un kas notiek viņa iekšējā pasaulē — sirdī un apziņā—, kādas ir viņa vērtības, dzīves uzstādījumi un arī ideāli.”

Sabiedriskās akcijas ietvaros ikviens sociālo tīklu lietotājs ir aicināts veidot arī pats savu bibliotēkas stāstu un publicēt to foto vai video formātā, izmantojot tēmturus #biblioteka un #manabiblioteka. Savā personīgajā bibliotēkas stāstā projekta organizatori aicina atbildēt uz jautājumiem: kādas grāmatas ir Tavā bibliotēkā, kāpēc tieši šīs, un kurai grāmatai būtu jābūt katra latvieša grāmatu plauktā?

Vairāk informācijas projekta “Bibliotēka” mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!