Foto: Raimonds Birkenfelds
Ar stāvovācijām un aplausiem "Dzintaru koncertzālē" pirmdienas vakarā skatītāji sumināja Eduardu Rozenštrauhu, kura 100. dzimšanas diena tika atzīmēta 13. augustā.

Koncertā piedalījās "MC orķestris", Jūrmalas kultūras centra jauktais koris "Vaivari", solisti Samanta Tīna, Ginta Krievkalna, Andris Daņiļenko, Dainis Porgants, Artūrs Biķernieks, Žoržs Siksna un Viktors Lapčenoks. Īpašas skatītāju ovācijas izpelnījās 11 gadus jaunais akordeonists Renāts Vanags, kurš virtuozi atskaņoja Rozenštrauha melodiju popūriju.

Latvijas skatītājiem ir vēl divas iespējas šonedēļ apmeklēt komponista jubilejai veltītos dižkoncertus "Rozenštrauha gadsimts" – piektdien Jēkabpilī un sestdien – Alūksnē. Sakarā ar nelabvēlīgu laika prognozi koncertu norise ir pārcelta no brīvdabas estrādēm uz kultūras centriem, bet biļetes joprojām ir pieejamas "Biļešu paradīzē".

Komponists Eduards Rozenštrauhs ir viens no nozīmīgākajiem 20. gadsimta latviešu komponistiem, kura daiļrade padomju gados bija aizliegta, taču neskatoties uz oficiālās varas neatzīšanu, tauta komponista dziesmas dziedāja. Dziesma "Zilais lakatiņš" Otrā pasaules kara laikā kļuva par latviešu karavīru iecienītāko dziesmu abās frontes pusēs. Komponista atgriešanās uz lielās skatuves notika vien 1988. gadā – četrus gadus pirms Rozenštrauha aiziešanas mūžībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!